Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta crowdfunding kampanja

Za pomoć se uvijek zvalo njih, a sada oni u pomoć zovu vas: Plavi telefon na rubu je propasti

Plavi telefon, ilustracija - 1
Plavi telefon, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plavi telefon, ilustracija - 1 Plavi telefon, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plavi telefon, ilustracija - 2 Plavi telefon, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Logo Plavog telefona Logo Plavog telefona Foto: DNEVNIK.hr +0 Plavi telefon u brojkama Galerija 1/4 >>
Najstarija telefonska linija za pomoć u Hrvatskoj na rubu je propasti. Plavi telefon, koji se sve teže financira, uskoro bi mogao prestati zvoniti, zbog čega treba pomoć građana.

Za pomoć se uvijek zvalo njih, a sada Plavi telefon u pomoć zove vas. Naime, najstarija linija pomoći u Hrvatskoj pred financijskim je krahom.

"28 i pol godina svakodnevno smo slušali, pomagali, tješili, savjetovali i spašavali živote. To smo sve radili besplatno i nismo očekivali ni honorar ni zahvalu", rekao je Miroslav Vučenović, osnivač Plavog telefona.

Kao nevladina udruga, Plavi telefon financira se iz raznih programa grada, države i Europske unije. U posljednjih pola godine natječaja i novca sve je manje.

"Neki natječaji još uvijek nisu raspisani, što smo očekivali, ali to nas je unazadilo. Neke projekte smo napisali i predali, ali ništa se ne događa. Sve je nešto novo, nešto neizvjesno", rekao je Vučenović.

Da bi izdržali godinu, treba im 120 tisuća kuna, a od danas kreću s crowdfunding kampanjom, za koju je napravljen i video koji možete pogledati OVDJE.

Od 2. rujna 1991., kada je Plavi telefon prvi put zazvonio, skupilo se više od 125 tisuća poziva na koje je odgovaralo više od 600 volontera. Pomoć je koristilo više od 14 tisuća djece i 3000 roditelja. Više informacija o Plavom telefonu možete pronaći na službenim stranicama.

Plavi telefon, ilustracija - 1 Plavi telefon u brojkama (Foto: DNEVNIK.hr)

"Mislim da bi mnoge nove generacije izgubile upravu tu informaciju da postoji netko tko te ne poznaje, ali ti je spreman pomoći i to te ništa ne košta", rekla je Marijana Žitnik Sedak, volonterka Plavog telefona.

Nekad korisnica telefona, a danas volonterka, Marijana se naslušala svega.

"Meni je Plavi telefon pomogao kada sam imala 12 godina. U Hrvatskoj je buktio rat i bilo mi je dosadno, pa su me spojili s jednom djevojčicom iz Zadra pa sam se pola rata s njom dopisivala", ispričala je.

"Imali smo situacija u kojima nam je osoba rekla da je popila tablete ili pokušala suicid pa smo u takvim situacijama znali slati hitnu pomoć na adrese tih ljudi", dodala je Žitnik Sedak.

Vučenović je rekao da je u gotovo tri desetljeća rada spašeno na desetke mladih života.

"Ja se nadam da će vidjeti ovu snimku, pa je možda vrijeme da se Plavom telefonu pomogne da on ne odzvoni", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene