Promicanje turizma za osobe s invaliditetom
Promicanje turizma za osobe s invaliditetom

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oko 200 milijuna djece i mladih osoba u svijetu ima neki oblik invaliditeta.


U Europskoj uniji, osobe s invaliditetom najveća su društvena manjina i njihov broj dostiže 80 milijuna. Iako ne postoje pouzdane statistike o broju mladih s invaliditetom u Europi, svakako treba uzeti u obzir njihove potrebe i napraviti značajne promjene kako bi se podignula kvaliteta njihovog života.

Vezani članci Članice EU videjele su što treba mijenjati u opskrbi ljekova uslijed nestašice u koronakrizi Iz Europarlamenta odgovaraju na izazov nestašice lijekova: ''Čovjek mora biti u središtu naših politika'' Nevrijeme u Dalmaciji Na cestama bujice, orkanski vjetar iščupao kamenu gromadu sa zgrade: "Moglo je ubiti nekoga"

Jedna od njih je i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, tj. turistički sektor. Ljeto je pred nama i mnogi već sada uživaju u bladogatima ljetnih ponuda i uživanja u morskim radostima. No, ne i velik broj osoba s invaliditetom koje su suočene s različitim preprekama, izazovima i ograničenjima koja ih sputavaju da uopće odu na odmor ili ljetovanje. Nažalost, mnogi su prisiljeni ostati kod kuće, prvenstveno zbog neprilagođenih turističkih mjesta i loše ponude za osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju - nedostatka informacija, nedostupnosti prilagođenih restorana, trgovina ili toaleta, ovisnosti o osobnom asistentu, arhitektonskim barijerama i nepristupačnim cijenama smještaja za osobe s invaliditetom.

Upravo iz tog razloga i želje da turizam bude dostupan svima, Udruga Plavi telefon, najstarija Linija za pomoć djeci, mladima i odraslima u Hrvatskoj, svoju je ideju o ljetovanju osoba s invaliditetom pretočila u djelo.

Trenutno se nalaze u Rovinju, u centru M.A.R.E., u kojem se održava njihov najbolje ocijenjen europski projekt „Blue equality – jednak turizam za sve“, Erasmus + projekt za osobe s invaliditetom. Projekt obuhvaća osobe s invaliditetom iz Slovenije, Bosne, Hrvatske i Srbije (Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka, Dečje srce, Beograd, Zavod za izobrazevanje inkluzijo ODTIZ Slovenia, Udruga Plavi telefon) i zamišljen je kao ljetovanje za osobe s invaliditetom.

U Hrvatskoj se godišnje ostvaruje 66 milijuna noćenja, od čega preko 90% ostvaruju strani gosti. Stvaranjem preduvjeta za dolazak ciljane skupine turista s invaliditetom te osmišljavanje i provedbom novih turističkih proizvoda otvara se poželjno tržište za 15% turističke populacije koja do sada nije imala mogućnost dolaska u RH, što iznosi 9,9 milijuna noćenja godišnje. Zajedničkim druženjem grupa mladih osoba s invaliditetom kroz različite perspektive želi učiniti da turistička ponuda napokon postane dostupna i osobama s invaliditetom.

Projekt u kojem sudjeluje sveukupno 29 osoba, temelji se na humanističkim principima i dostignućima i traje do 10. lipnja ove godine.