Država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena.


''Nevjerojatno, ali istinito'', komentirali su iz platforme Možemo činjenicu da ih država tuži za 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena. Naime, od ukupno 31 osobe na listi njih 23 su bile žene. Ročište na Općinskom sudu u Osijeku održat će se sutra, a iz Platforme dan uoči ročišta i konferencije za medije, poručuju da je njihov stav jasan: ''Tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj''.

Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30 posto žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore, podsjećaju iz platforme.

''Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje'', istaknuli su iz Možemo u objavi na društvenim mrežama.

Sučeljavanje Ivana Radića (HDZ) i Berislava Mlinarevića (DP) Sučeljavanje koje morate pogledati: Spominjali se masoni, gejevi i križevi, ali jedan je odgovor apsolutni hit
Ivan Radić Radić službeno potvrdio koaliciju s HNS-om u Gradskom vijeću: ''Osijek nema vremena za čekanje''

Naglasili su da su ponosni na broj žena koje su imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su, kažu, pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama i zato će se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju