Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Platforma 112

'Na kraju je ugrožena većina koju se stalno uvjerava da su 'oni drugi' trajna i opaka prijetnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Platforma 112 i Građanski odbor za ljudska prava danas su u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, upozorili da se iskazivanjem netrpeljivosti prema nekoj manjini i simbolima njezina kulturnog identiteta ograničavaju sloboda, prava i sigurnost građana Hrvatske te da su u konačnici ugroženi i pripadnici većinskog naroda koje se stalno uvjerava kako su im 'oni drugi' trajna i opaka prijetnja.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije obilježava se diljem Europe u spomen na Kristalnu noć (Kristalnacht, 9. studenog 1938.) - događaja u nacističkoj Njemačkoj, u okviru sustavnog progona Židova, a simboliku današnjeg dana organizacije su postavile u kontekst aktualnih događanja u Hrvatskoj, situacije u Vukovaru, upozorivši kako je razbijanje dvopismenih ploča jedan od gorućih problema s kojima se valja ozbiljno suočiti.

Pročitajte i ovo Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..." Derek Chauvin Napad nožem Napad u zatvoru: Izboden bivši policajac osuđen za ubojstvo Georgea Floyda

U svom 'Apelu u ime razuma, za Hrvatsku svih nas' predstavljenom na konferenciji za novinare organizacije ističu da je temeljni problem Hrvatske činjenica da se nezadovoljstvo, strah od siromaštva i neizvjesne budućnosti uvijek uspijevaju vješto preusmjeriti na 'dežurnu ' manjinu.

'Jednom su to osobe istospolne orijentacije koje ugrožavaju svetost institucije braka, drugi put Srbi koji svojim govorom i pismom vrijeđaju osjećaje stradalnika, pa će onda biti krivi Romi, pa zaposleni onima koji su bez posla. Lako je većini utvrditi tko je kriva i odgovorna manjina', ističu udruge pitajući istodobno tko je sljedeći.

'Raskidanje niti koje su tvorile bogatstvo življenja u multietničkom okruženju započeto brutalnom agresijom na Vukovar u kolovozu 1991., nastavlja se, bez posustajanja, činjenjem ovog grada vječnim taocem grupa i političara kojima je mitologizacija prošlosti važnija od onoga što se događa danas', ističu udruge u apelu koji je na konferenciji za novinare pročitala predsjednica organizacije B.a.B.e. i predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka.

Pripadnici stožera, ustvrdile su udruge, sigurno bi se uvrijedili da im se kaže kako razbijanjem ploča i svojim akcijama cementiraju stravična 'postignuća' onih koji su Vukovar i njegov tolerantni slobodarski duh razarali prije dvadeset godina.

>> Hladnokrvna neonacistica ubijala više od desetljeća!

'Tada su ploče razbijane zbog latinice. Danas je neprijatelj ćirilica', ističu.

Udruge tvrde da je mržnja prema ćirilici posljedica nedostatka sustavno provedenog procesa suočavanja s prošlošću i odbijanja da se on ikada dogodi.

'Svatko bi trebao znati da jedno pismo ne može biti niti zaslužno niti odgovorno za to tko i kakve mudrosti i gadarije njime ispisuje', napominju, podsjećajući da je ćirilica dio hrvatske kulturne baštine.

Kristalna noć (Kristalnacht) odnosi se na događaj u studenome 1938. u nacističkoj Njemačkoj, u okviru sustavnog progona Židova, nazvanog holokaust. Uništeno je i opljačkano najmanje 7000 trgovina, oskvrnjena su židovska groblja, spaljeno 177 sinagoga i ubijen 91 Židov. Oko 30.000 Židova uhićeno je i i odvedeno u koncentracijske logore. Potkraj godine većinu su pustili, no tisuću je osoba u međuvremenu izgubilo živote.

Dugogodišnji član Židovske općine Zagreb koji je preživio Holokaust Boris Braun na konferenciji je iznio je svoja iskustva koja je preživio nakon što je 1942. uhapšen i strpan u ustaški zatvor.

Suzana Ritz, majka Luke Ritza upozorila je kako je različitost bogatstvo jednog društva te da većina u Hrvatskoj mora prihvatiti da postoje drugačiji. Ocijenila je da većina roditelja u Hrvatskoj odgaja djecu u mržnji što smatra neprihvatljivim.

Psihologinja Mirjana Krizmanić ustvrdila je da se u našoj zemlji kao i u nekim dijelovima Europe ponovno podiže magla netolerantnosti, a predstavnica židovske nacionalne manjine Sanja Tabaković upozorila je kako šutnja izaziva ksenofobično društvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene