Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propust njemačke policije

Hladnokrvna neonacistica ubijala više od desetljeća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena s dvojicom ljubavnika u Njemačkoj optužena je za rasistički motivirana ubojstva desetero ljudi. Njezina dva suradnika i ljubavnika su ubijena. Sve do njihove smrti policija je vjerovala da su ubijeni useljenici stradavali u obračunima bandi.

Beate Zschaepe prije dvije godine uhićena je u istočnoj Njemačkoj. Policajcima je tada samo hladno rekla: 'Ja sam ona koju tražite!'. 'Svi u Njemačkoj znaju njezino ime, ali ne znaju tko je ta žena', piše današnji Die Welt. Obrat u istrazi zločina, koji su se na tlu Njemačke odvijali više od desetljeća, označilo je upravo ubojstvo i samoubojstvo dvojice glavnih suradnika i ljubavnika Beate Zschaepe.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

Oružje koje je pronađeno kraj njihovih tijela odgovaralo je kalibru oružja kojim su počinjena ubojstva. To je bio ključni trag koji je policiju odveo do optužene.

>> Njemačka osnovala datoteku o neonacistima

Zschaepe je, prema optužbi, pripadnica terorističke ćelije nazvane nacionalsocijalističkom. Tužitelj je naziva najopasnijom neonacisticom od završetka Drugog svjetskog rata. U razdoblju od 1998. do 2011. godine zajedno je sa svojom družinom u više njemačkih gradova ubila osam Turaka, jednog Grka i jednu policajku. Počinili su, stoji u optužnici, i petnaest oružanih pljački te više pokušaja ubojstava osoba stranog podrijetla.

'Ta ubojstva mogla su biti spriječena da je netko uzeo u obzir rasizam kao motiv, ali nitko nije o tome razmišljao i to je najveća greška.' Zapravo, nitko nije pomislio da je riječ o neonacističkoj skupini, jer su svoja uvjerenja djelatnici sigurnosti bazirali na stvorenim stereotipima i predrasudama, a ne na analitici. Kad se priča rastvorila, zbog velikog propusta, na desetke obavještajaca i policajaca podnijelo je neopozive ostavke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene