Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A gdje su plaće?!

Neisplata plaća u Hrvatskoj je kazneno djelo, ali - samo na papiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško zarađena plaća i dalje ne sjeda na račune ni radnika Konstruktora. I ne samo njih. Iako je neisplata plaće kazneno djelo, država malo toga čini da takvo djelo uistinu i kazni.

Neisplata plaća u Hrvatskoj je kazneno djelo. A više od 54 tisuće radnika radi bez plaće. Prema zakonu, za neisplatu plaća poslodavac treba kazneno odgovarati - propisana je kazna zakona i do tri godine.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Slika nije dostupna Do tri godine zatvora Od ove godine poslodavce se može prijaviti za neisplatu plaća!

No čini se kako je to samo stavka na papiru. Iako je zakon na snazi od 1. siječnja 2013. stvari u praksi očito ne funkcioniraju, a čak postoje i slučajevi neisplata plaća u tvrtkama u državom vlasništvu. 'Rješenje u zakonu je apsolutno dobro napravljeno, pitanja prakse da li funkcioniraju ili ne - ne znam, nemam te podatke', kaže načelnica sektora u Ministarstvu pravosuđa, Ana Kordej.

Podatke ima DORH - ali nam ih nije dostavio. A kada se ministre pita gdje je zapelo kada je u pitanju kažnjavanje onih koji ne isplaćuju plaće radnicima, gotovo uvijek čuje se riječ - institucije.

Ministar rada Mirando Mrsić svjestan je problema i jasno poručuje. 'Nismo zadovoljni time na koji način radnici dođu do svojih prava', kaže Mrsić.

Radnici Konstruktora očajni: 'Ponudili smo im neke uvjete, ali nisu pristali'

Ističe kako u akcijski plan rada na crno svakako ulaze i neisplate plaća. 'Ono što ćemo u ovoj analizi svega toga vidjeti i kolika nam je efikasnost s obzirom na sam zakonodavni okvir i brzinu rješavanja, jasno da tu dolazimo do problema sudstva i efikasnosti rješavanja', dodaje Mrsić, ali upozorava - radnici se moraju javiti Ministarstvu rada, inspekciji rada, koji će odmah poslati inspekciju na njihovo radno mjesto.

Ključno je da radnici DORH-u prijave neisplatu plaća. Zakon im to omogućava, čak je i obećavajući - no praksa kao i uvijek u Hrvatskoj izgleda puno drugačije. Raditi bez plaće - radnici često kažu - ponižavajuće je. Poniženo bi se uskoro mogli osjećati i poslodavci koji ne isplaćuju plaće. Za 8 dana ministarstvo rada objavljuje njihova imena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene