Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teško zarađena plaća i dalje ne sjeda na račune ni radnika Konstruktora. I ne samo njih. Iako je neisplata plaće kazneno djelo, država malo toga čini da takvo djelo uistinu i kazni.


Neisplata plaća u Hrvatskoj je kazneno djelo. A više od 54 tisuće radnika radi bez plaće. Prema zakonu, za neisplatu plaća poslodavac treba kazneno odgovarati - propisana je kazna zakona i do tri godine.

Vezani članci Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, i Dalibor Špadina Sindikati traže veće plaće, poslodavci nude povećanje, ali ipak ima problema: "Neprihvatljivo nam je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno" Zdravko Marić Poslodavci traže rasterećenje troška rada, Marić objasnio: ''Ključne su dvije stvari''

No čini se kako je to samo stavka na papiru. Iako je zakon na snazi od 1. siječnja 2013. stvari u praksi očito ne funkcioniraju, a čak postoje i slučajevi neisplata plaća u tvrtkama u državom vlasništvu. 'Rješenje u zakonu je apsolutno dobro napravljeno, pitanja prakse da li funkcioniraju ili ne - ne znam, nemam te podatke', kaže načelnica sektora u Ministarstvu pravosuđa, Ana Kordej.

Podatke ima DORH - ali nam ih nije dostavio. A kada se ministre pita gdje je zapelo kada je u pitanju kažnjavanje onih koji ne isplaćuju plaće radnicima, gotovo uvijek čuje se riječ - institucije.

Ministar rada Mirando Mrsić svjestan je problema i jasno poručuje. 'Nismo zadovoljni time na koji način radnici dođu do svojih prava', kaže Mrsić.

Radnici Konstruktora očajni: 'Ponudili smo im neke uvjete, ali nisu pristali'

Ističe kako u akcijski plan rada na crno svakako ulaze i neisplate plaća. 'Ono što ćemo u ovoj analizi svega toga vidjeti i kolika nam je efikasnost s obzirom na sam zakonodavni okvir i brzinu rješavanja, jasno da tu dolazimo do problema sudstva i efikasnosti rješavanja', dodaje Mrsić, ali upozorava - radnici se moraju javiti Ministarstvu rada, inspekciji rada, koji će odmah poslati inspekciju na njihovo radno mjesto.

Ključno je da radnici DORH-u prijave neisplatu plaća. Zakon im to omogućava, čak je i obećavajući - no praksa kao i uvijek u Hrvatskoj izgleda puno drugačije. Raditi bez plaće - radnici često kažu - ponižavajuće je. Poniženo bi se uskoro mogli osjećati i poslodavci koji ne isplaćuju plaće. Za 8 dana ministarstvo rada objavljuje njihova imena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju