Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI ZAKON

Tko želi mobitel, morat će ga moći i financirati: "Prilikom sklapanja telekomunikacijskih usluga korisnici znaju ići izvan okvira"

Aktualno Galerija Mobitel - 1 Mobitel - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mobitel - 2 Mobitel - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mobitel - 3 Mobitel - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Na snagu je stupio Zakon o elektroničkim komunikacijama. Tko želi mobitel, morat će ga ubuduće moći i financirati, a ne kao trenutačno, u prosjeku biti ovršen zbog 2500 kuna duga telekomima.

Država štiti građane od njih samih... Ante kaže da je bio ovršenik i da je na kraju isplatio 10.000 kuna jer je uzeo mobitel na ugovor i nije plaćao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska realnost Deložacija obitelji Slavica odgođena za 6 mjeseci! Slika nije dostupna Duguju 3,5 milijardi kuna POREZNA U VELIKOJ AKCIJI: Na više od 75.000 adresa poslane ovrhe

"Nisam bio zaposlen u to vrijeme", rekao je.

Kako je građanima nekad teško procijeniti vlastitu solventnost, telekomi će ubuduće pitati FINA-u, koja prati svačiju platežnu moć, vrijedi li s nekim korisnikom potpisati ugovor ili korisnik ima tendenciju brzo postati ovršenik.

"Ukupan broj potrošača koji imaju dugovanje prema operaterima je 57.600, dok njihov dug iznosi 298,8 milijuna kuna, dok je prosječni iznos tog duga 2500 kuna, kaže Gorana Soldo, savjetnica uprave FINA-e.

Teleoperaterima dobro bi došao i cijeloviti Registar dužnika. "Prilikom sklapanja telekomunikacijskih usluga, korisnici znaju ići izvan okvira, zato očekujemo da će opći registar dužnika smanjiti to prekomjerno zaduživanje", kažu iz A1.

"Verujemo da će to dugoročno imati pozitive učinke", kažu u Telemachu.

"Ukoliko registar bude uspostavljen, očekujemo da će utjecati na smanjenje dugovanja prema telekomima i smanjenje broja ovršnih postupaka koji se vodi po osnovi dugovanja prema telekom operatorima", rekli su u Hrvatskom telekomu.

Gospođa Liljana živi u kontejneru u Sisku i kaže da su joj ukrali već tri mobitela pa joj nabijaju račune koje ona mora platiti od invalidnine. Krađu je prijavila, ali kaže: "policija nema ništa s tim do 3000 kuna". S teleoperaterom ne može iskomunicirati da to više nije njezin mobitel, odgovara i dodaje kako kamate samo rastu.

"Država će ih, čini se zaštititi od njih samih, ali od svega drugoga neće", zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene