Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga u Istri

Plaća i do 10.000 kuna, osiguran smještaj i hrana, ali radnike teško pronalaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako nude dobru plaću, smještaj i hranu, istarski građevinari ne mogu pronaći kvalificirane.

U Istri je trenutačno u ponudi oko 500 radnih mjesta za koje poslodavci traže uvoz radne snage.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Sreća nije dugo trajala Još jedna apsurdna priča: S HZZ-a je poslali na natječaj i dobila je posao, no pravi je šok tek uslijedio Slika nije dostupna podaci hzz-a Nezaposlenost osjetno veća u odnosu na lani: Pogledajte gdje je bilo najviše otkaza, ali i gdje ih se najviše zaposlilo

Ivica je jedan od 250 radnika koliko ih je zaposleno na jednom tamošnjem gradilištu. Zadužen je za pripremu ugradnje namještaja. Poslom je, kaže, zadovoljan.

''Smještaj imamo, plaća je u redu i na vrijeme. Obrok isto imamo“, kaže Ivica.

Međutim, radnike je teško pronaći. Nerijetko građevinari posežu za uvozom. Ifet je tako stigao iz Bosne i radi na održavanju.

''Nas je došlo 12, a bilo nas je 28. 12 nas je odabrao šef, na policiju je predao papire i sve smo regularno dobili'', kaže Ifet.

Plaća i do deset tisuća kuna

Najviše nedostaje zidara, tesara i armirača.

''U svakoj struci je problem zapravo naći ljude u zadnje vrijeme pošto se mladi baš ne odlučuju za ovaj posao i sve više će nam tih ljudi nedostajati“, kaže Drago Črček, glavni inženjer gradilišta.

Prosječna je plaća sedam, ali se može popeti i iznad deset tisuća kuna.

''Problem je to što su nam rokovi dosta kratki i dosta se mora raditi i najveći je problem što je radno vrijeme gotovo nedefinirano'', kaže građevinski poslovođa Marinko Prsariček.

Problem s radnicima traje već godinama. Prvo je razlog bila recesija i niske plaće. Sad kad ima i investicija i novaca, nema radnika. Većina ih se zaposlila izvan granice.

''Od 12 tvrtki koje su se prijavile u proces dobivanja odobrenja za prijem stranaca su iskazale potrebu za 456 zaposlenika, odnosno radnika. To sigurno nije ni približno brojka koja nedostaje'', kaže predsjednica HGK Istarske županije, Jasna Jaklin Majetić.

Uvoz radne snage više nije pitanje izbora

Kvalificirani se radnici na Zavodu najkraće zadržavaju. Nude se i prekvalifikacije.

''Mi moramo imati radnike. Bez dobrog radnika nema dobrog posla, objekti koji se grade su vrlo zahtjevni, rokovi su definirani i treba ih poštivati'', kaže Jasna Jaklin Majetić.

Uvoz radne snage više nije pitanje izbora. Ni pokušaja zapošljavanja jeftine radne snage. Uvoz je, tvrde građevinari, sad već postao, nužni potez.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene