Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo u ljekarnama

HALMED izdao uputu zbog jednog lijeka: "Moguće je oštećenje jetre"

Ljekarna
Ljekarna Foto: Getty Images
Promijenjeno je mjesto izdavanja lijeka Iberogast na isključivo ljekarne zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) poslala je pismo zdravstvenim radnicima o promjeni mjesta izdavanja lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina, zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre.

Lijek Iberogast je indiciran za simptomatsko liječenje funkcionalnih i motilitetom uvjetovanih gastrointestinalnih smetnji, gastrointestinalne grčeve, kao i za potporno simptomatsko liječenje gastritisa.

Pročitajte i ovo Ilustracija državni tajnik Država u zdravstveni sustav upumpava još 612 milijuna eura

U Europskoj uniji zabilježeni su slučajevi oštećenja jetre uzrokovanog lijekom Iberogast, uključujući zatajenje jetre koje je dovelo do transplantacije. Zbog ozbiljnih nuspojava, promijenjeno je mjesto izdavanja lijeka iz ljekarni i specijaliziranih prodavaonica na isključivo ljekarne, kako bi se osigurao nadzor ljekarnika.

Iberogast se smije koristiti samo kod pacijenata kojima je indiciran, uzimajući u obzir bolesti jetre, istodobnu primjenu drugih lijekova i stanja koja utječu na funkciju jetre. Ako se pojave znakovi oštećenja jetre, liječenje treba odmah prekinuti i potražiti liječničku pomoć, poručuje HALMED.

Pročitajte i ovo Danka Ilić novo ispitivanje Novi obrat u slučaju Danke Ilić: Drugi osumnjičeni za ubojstvo želi promijeniti svoj iskaz?

Na pakiranju će biti istaknuto upozorenje o kontraindikacijama, a nova pravila stupaju na snagu 1. siječnja 2025., nakon čega će Iberogast biti dostupan samo u ljekarnama.

Nova pakiranja lijeka Iberogast bit će dostupna nakon siječnja 2025. Do isteka zaliha starih pakiranja na tržištu će biti dostupna ranija i nova pakiranja lijeka Iberogast

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene