Dnevnik na selu popeo se na Kalnik koji je na 600 metara nadmorske visine. Na njegovim obroncima ljudi i dalje sade vinograde i vrtove. U njihovom podnožju pase stoka dok turisti pasu oči i odmaraju dušu.

Galerija


Kalničani žive na padini planine, 300 stanovnika živi na 300 metara nadmorske visine.

Vezani članci Luksuzni turizam u plusu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dok nekima baš ne ide, oni trljaju ruke iako za noćenje naplaćuju i više od 3000 kuna Ilustracija, turisti u Dubrovniku (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) S turizmom raste i kriminal: Stranci sve češće žrtve, ali i počinitelji

Olinka Gjigaš, direktorica turističkog ureda Turističke zajednice Križevaca, rekla nam je malo više o lijepotama Kalnika koje turisti mogu doživjeti. “Gore se nalazi stari grad iz 13. stoljeća kojeg možete pogledati. Popularno je penjanje po stijenama i planinarenje, let paraglajderom, bicikliranje po šumskim ili cestovnim stazama po kojima se može i beskrajno hodati. U objektima koje ja iznajmljujem bilo je 400-tinjak noćenja prošle godine“, kaže Gjigaš.

03.03.2019.
Direktorica križevačke turističke zajednice Olinka Gignjaš (Foto: Dnevnik.hr)

Jesu li ljudi ključ uspjeha u turizmu?

Sirarka Katica Kešer izdvojila je kalnički sir kao posebno popularan proizvod jer je atohton i domaći.
“Ima sa bučinim košticama i crnim uljem, ima čist bijeli. Imam i kalničku prgicu, to je sir s ljutom paprikom i češnjakom i na poseban način se ističe jer ima onaj fini štih domaćeg sira“, objasnila je Kešer.

03.03.2019.
Kalnički sir (Foto: Dnevnik.hr)

Još jednu posebnost Kalnika istaknuo je načelnik općine Kalnik Mladen Kešer, a to je Kalničko vino koje je posebno jer se nalazi na južnim obroncima Kalnika. “To je jedna južna ekspozicija gdje se puno nakupljaju šećeri i dosta su jaka vina i imaju svoju posebnu svježinu. Ovdje nema neobrađene zemlje, jako su vrijedni ljudi i moraju raditi dva posla. Muškarci rade vani na građevini, a žene održavaju obiteljska gospodarstva“, kaže Kešer.

03.03.2019.
Obrezivanje voćki u Kalniku (Foto: Dnevnik.hr)

Osim kvalitetnog domaćeg sira na tanjurima se nađe i kvalitetno domaće meso. Doktorica agronomije Matea Jež uzgajivačica je bikova. Posjeduje oko 150 komada goveda, kaže da završe u tanjurima po cijeloj Hrvatskoj, ne samo Kalniku.

03.03.2019.
Uzgajivačica bikova Dr. agr. Matea Jež (Foto: Dnevnik.hr)

Šarolika turistička ponuda Kalnika i njegovi domaći proizvodi privlače turiste iz cijele Hrvatske i bude nadu u seoski turizam i punjenje baterija vraćanjem prirodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr