Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvotno ih bilo pet

PGS: Podjela na dvije regije je prevara birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički tajnik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Nikola Ivaniš ocijenio je da je prijedlog podjele zemlje na dvije statističke regije 'jedan od vrhova piramide prevara birača'.

Politički tajnik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Nikola Ivaniš ocijenio je da je prijedlog podjele zemlje na dvije statističke regije 'jedan od vrhova piramide prevara birača'.

'Sad smo doznali da je podjela na tri regije loša, a do prije par godina je bila dobra', kazao je Ivaniš na konferenciji za novinare te ustvrdio da u novoj podijeli nije temeljno pitanje položaj Slavonije, kako se postavlja, nego je bit da se u Hrvatskoj gubi regionalizam.

'Statističke regije ne trebaju Hrvatskoj nego Vladi, jer sve Vlade, desne i lijeve, štite centralizam. Postavlja se pitanje čemu služe županije, jer one neće moći kandidirati projekte za sredstava EU niti ta sredstva dijeliti', rekao je politički tajnik PGS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDSSB najglasniji Kako stvari doista stoje s regionalizacijom? Slika nije dostupna O podjeli na regije Milanović Slavoncima: Ne vjerujte galamdžijama

>> Šišljagić o podjeli na regije: To je mazanje vrata debeloj guski!

U statističkim regijama će partnersko vijeće, koje je imenovala Vlada, a nisu ga birali građani, odlučivati o kandidiranju, projektima i podjeli, a projekti će se obavljati preko javnih poduzeća, čime sve ostaje pod čvrstom kontrolom Vlade, ustvrdio je Ivaniš i podsjetio da je u Planu 21 sadašnje koalicije na vlasti bilo predviđeno formiranje pet regija te kazao da se o tome sad ništa ne govori.

Politički cilj PGS-a je Hrvatska s regijama u kojoj će izvršnu vlast birati građani, istaknuo je. Najavio je mogućnost slanja europskim pravnim institucijama PGS-ova prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o regionalnom razvoju RH i Uredbe o osnivanju partnerskih vijeća statističkih regija.  Podsjetio je da je prijedlog upućen Ustavnom sudu prije dvije godine, a još nije razmatran.

Ivaniš smatra da Ustavni sud o tom pitanju ne želi govoriti ili 'u dogovoru s nekim' ne odgovara na prijedlog za ocjenu ustavnosti, u kojemu PGS ocjenjuje da su neustavne odredbe po kojima je ministarstvo nositelj politike regionalnog razvoja. U PGS-u smatraju da bi to trebale biti jedinice lokalne i područne samouprave. Također smatraju i da su neustavne odredbe o području djelovanja Agencije za regionalni razvoj te partnerskih vijeća statističkih regija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene