Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema - gospodarski pojas

Petrov poručio Plenkoviću: "Vrijeme je da se Hrvatska počne suvereno voditi"

Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr)
Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Božo Petrov i Miro Bulj iz stranke Most održavaju konferenciju za medije u Zadru.

Tema konferencije bila je Prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa RH, koju je Most NL uputio u saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Petrov je konferenciju započeo riječima da su namjerno danas došli u Zadar, jer se tamo nalazi najveći dio hrvatske ribarske flote.

Ponovio je da Hrvatska to može napraviti po rezoluciji UN-a o pravu mora te je ponovno spomenuo i naputak EU-a članicama da naprave isto.

Naglasio je da nije bitna samo ekonomska korist, već i zaštita mora. Time bi se postigao i dijalog sa susjednim zemljama, tvrdi Petrov. "Sve to radimo radi budućnosti i novih generacija koje dolaze. Ne smijemo biti kratkovidni. Tako se vodi suverena politika", kaže.

Petrov je rekao da mu je nejasno kako je Ministarstvo vanjskih poslova pitanje gospodarskog pojasa proglasilo nebitnim.

"Ne smijemo se toga bojati, moramo štiti ono što je naše", poručio je Petrov.

Saborski zastupnik Mosta Bulj također je komentirao proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kao najvažnije pitanje za Hrvatsku trenutačno.

"Naše politike dosad nisu štitile naše pravo na proglašenje gospodarskog pojasa", rekao je Bulj.

To je strateški najbitnija stvar za Hrvatsku, dodao je Bulj. "Naši ribari nisu zaštićeni kao naša flora i fauna", napomenuo je Bulj.

"Čudno je da kad smo ulazili u EU... da naše političke elite nisu imale hrabrosti, isključivo da bi se dodvorili EU, kao veći europejci", rekao je Bulj.

Istaknuo je da talijanski ribari u turističkoj sezoni naš morski proizvod koji love u našim vodama prodaju i nama. Spomenuo je i problem zagađenja Jadrana balasnim vodama te da bi se proglašenjem gospodarskog pojasa taj problem smanjio ili riješio.

"Borba je pred nama. Mi moramo proglasiti isključivi gospodarski pojas", zaključio je Bulj.

O Ramljakovoj ostavci, premijerovoj šutnji, Dalić...

Nakon teme presice uslijedila su i pitanja o aktualnim događanjima, odnosno ostavci sad već bivšeg povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

"Što se tiče gospodina Ramljaka, mislim da je potpuno jasno da je njegova pozicija postala neodrživa, nakon skandala s plaćama savjetnika. On je šegrt Martine Dalić, a ona nije izbor HDZ-a, već Andreja Plenkovića", smatra Petrov.

"Plenković je šutnjom samo izazvao paralizu. Odluka se trebala donijeti prije 15 do 20 dana, o tome što će se raditi u Agrokoru i tko će zamijeniti gopsodina Ramljaka", dodaje.

"Pozvao bih predsjednika Vlade da napokon izađe iz svoje utvrde i više ne izaziva nestabilnost te donese odluku i da ime novog povjerenika kako ne bi trpjeli dalje štetu", naglasio je Petrov.

"Martina Dalić i Ante Ramljak su tandem koji je izabran od Andreja Plenkovića. Po meni trebaju odstupiti i ona i on. Ovo što se događa posljednjih dana, ja bih usporedio sa serijom 'Život na sjeveru'. Sjetite se samo tih fantastičnih likova", dodao je Petrov odgovarajući na pitanje i o statusu potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Spomenuo je i skandal s ostavkom državnog tajnika Ministarstva demografske obnove usred presice.

"Ne očekujem da će procesi u Agrokoru biti usporeni ili loše odrađeni, bez obzira tko će ih voditi, jer zna se tko upravlja tim procesima. Tu glavnu riječ imaju povjerenici", zaključio je Petrov.

I Bulj je komentirao situaciju oko Agrokora i posebno se okomio na Dalić.

"Martina Dalić je davno trebala otići. Ona je u sukobu interesa", rekao je Bulj.

Doveo je u vezu i ostavku bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalije Orešković s Martinom Dalić.

"Trebamo vidjeti smije li premijer smijeniti Martinu Dalić, jer je dosad premijerka bila Dalić, a ne Plenković", poručio je Bulj.

Petrov je naposljetku pozvao premijera Andreja Plenkovića ponovno na djelovanje i donošenje bitnih odluka, a ne šutnju.

"Vrijeme je da se počnu donositi odluke. Martina Dalić je osoba od osobnog povjerenja Andreja Plenkovića i on je to tako jasno i prikazao. Hrvatska se zadnjih 15 do 20 dana vodi po principu autopilota", rekao je na kraju Petrov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene