Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKUPLJI BENZIN I EURODIZEL

Petrol poslao novo priopćenje. Evo što kažu o višim cijenama goriva na svojim pumpama

Petrol je poslao priopćenje zbog različitih maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim postajama Petrola i Croduxa u odnosu na konkurenciju.

Trenutačno cijena benzina iznosi 1,28 eura po litri, cijena dizela je 1,44 eura po litri, osim na pumpama Petrola i Croduxa, gdje su cijene više – litra benzina košta 1,41 euro, a eurodizela 1,5 eura. Iz Petrola su danas poslali priopćenje vezano za tu temu.

"Dana 29. prosinca 2022. godine Vlada RH je na svojoj sjednici donijela novu Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, koja je dana 30. 12. 2022. godine objavljena u Narodnim novinama broj 156/2022 i koja se primjenjuje od 1. 1. 2023. godine", stoji u priopćenju.

"Tako je za motorni benzin eurosuper 95 propisana trošarina u iznosu od 512,31 EUR/1000 L ili što preračunato u HRK primjenom konverzijskog faktora 7,5345 iznosi 3,86 HRK/L. Propisana trošarina za eurodizel iznosi 406,13 EUR/1000 L ili konvertirano 3,06 HRK/L. Za loživo ulje ekstralako propisana trošarina iznosi 56,14 EUR/1000 L ili konvertirano 0,423 HRK/L", dodaje se.

Pročitajte i ovo Euro Bit će i krivotvorina Kako prepoznati lažne eure? Na ove detalje obratite posebnu pozornost

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. - 5 Javno štovanje FOTO/VIDEO Tijelo Benedikta XVI. izloženo u bazilici sv. Petra: Poznato gdje će biti pokopan

Zbog toga iz Petrola zaključuju da "nije teško prepoznati da se radi o iznosima trošarina koje su bile na snazi prije uvođenja regulacije cijena naftnih derivata i koje je Vlada RH naknadno smanjivala u nekoliko navrata".

Petrol i Crodux su, dodaju u priopćenju, od Nove godine formirali maloprodajne cijene primjenjujući odredbe Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju te Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

"Maloprodajne cijene konvertirane su u EUR/L sukladno smjernicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (faktor konverzije 7,5345). Tako formirane maloprodajne cijene ostaju na snazi do promjene ili opoziva gore navedenih zakonskih propisa koje je donijela Vlada RH", zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, Vlada bi danas trebala donijeti odluku o novim cijenama goriva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene