Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani Skradina zadovoljni

Petokraka će napokon biti uklonjena sa spomenika nulte kategorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neviđeno devastiranje spomenika nulte kategorije betonom, na Bribirskoj glavici kod Skradina, bit će uklonjeno.

U nekoliko smo navrata Dnevnik Nove TV je upozoravao na bespravnu betonsku petokraku, pa se posla uhvatila i državna administracija. Ministarstvo kulture napokon je odbilo žalbu vlasnika i naredilo hitno rušenje. Odzvonilo je petokraki s Bribirske glavice. Već sljedeći tjedan trebalo bi početi njezino uklanjanje. 'Razgovarao sam s kolegama iz Ministarstva kulture i rekli su mi da je žalba ovoga bespravnog graditelja, koji je to napravio, odbijena', rekao nam je Željko Krnčević iz Muzeja grada Šibenika.

Pročitajte i ovo Masovne grobnice kriminalnog miljea u Meksiku - 8 Uboljstva narkokartela Pas s ljudskom nogom u ustima doveo do stravičnog otkrića: "Stavljaju ih u plastične vreće i bacaju u plitke jame" Slika nije dostupna Kulturocid VIDEO: Petokraka na spomeniku nulte kategorije

Gradonačelnik Skradina je potvrdio, rušenje će platiti porezni obveznici, jer je vlasnik u inozemstvu. 'Šta da kažem? Sretnijeg čovika od mene nema', kaže mještanin Skradina Ante Bura. Ante je ilegalnu građevinu na jednom od najvažnijih hrvatskih nalazišta uočio prije gotovo 3 mjeseca. Jedva se suzdržao da je sam ne ukloni.

Ipak je obavijestio muzej i konzervatorski odjel, jer petokraka nije jedina devastacija. Cijelo ovo groblje nalazi se na zaštićenom području, a bespravnih grobnica sve je više. No devastacija nije počela ove godine. Davne '83. granice groblja bile manje. No mještani su ga pomaknuli gotovo do središta lokaliteta, a ispisujući parole u čast Titu spriječili su njegovo rušenje.

Zbog nastale situacije Ministarstvo kulture kreće u odlučniju borbu s bespravnim grobnicama. 'Krajem mjeseca dolazi njih nekoliko iz ministarstva kulture, pa ćemo s gradonačelnikom Skradina i kolegom Menđušićem iz konzervatorskog ureda pokušat pronaći najbolje rješenja za ovaj lokalitet', ističe Krnčević. Uklanjat će se ilegalne građevine na katoličkim i pravoslavnim grobljima. Država još samo mora pronaći način kako nedostupnim vlasnicima naplatiti troškove uklanjanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene