Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Provokacija ili neznanje, pitaju se arheolozi šibenskog muzeja kada su prije neki dan na kulturnoj baštini nulte kategorije ugledali betonsku desetmetarsku zvijezdu petokraku.


Bribir s crkvom Svete Marije iz 13. stoljeća tako je devastiran, a pretpostavlja se da su radovi koji su se izvodili noću naručeni iz inozemstva. Policija je pokrenula istragu. U središtu ostataka grada s crkvom Svete Marije iz 13 stoljeća, osvanula je modernim zidarskim tehnikama izgrađena, zvijezda petokraka. Graditelji su bespravni, a radovi naručeni kod profesionalnih zidara.

Vezani članci Zvijezda u Rijeci Obersnel se oglasio o napadima zbog zvijezde: "Ima nas više nego glasnih neofašista!" Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) U znak prosvjeda protiv zvijezde riječkom dogradonačelniku razbijeni prozori: ''Bez partizana ovdje bi bila Italija''

'Vidio sam da tamo nešto gori i pomislio sam da ovo gori', istaknuo je mještanin Ante Bura i objasnio kako je vatru pronašao pored zvijezde. Pronašao je uz betonsku zvijezdu Ante i dokaze da se radilo preko noći i u zimskoj pauzi za arheologe. Inspekcija ministarstva kulture i policija zasukali su rukave. 'Svi znaju što je Bribir, da je to jedan od naših najvažnijih arheoloških spomenika. Od policije smo tražili da nam pronađe tog nepoznatog počinitelja', rekao je Marko Menđušić, konzervator Ministarstva kulture.

Bez nadzora nalazišta

Usred Bribira iz 13. stoljeća, počinitelj je još 80-tih izgradio grobnice za svoje najmilije, pa su mu arheolozi zbog mira pokojnika progledali kroz prste i nisu prijavljivali. Najnoviji spomenik preko neoznačenih grobnih mjesta bio je zvono za uzbunu. Kulturni djelatnici pomoći će policiji u otkrivanju počinitelja.

'Vlasnik je tu pokopan 1983. godine', rekao je mr.sci. Željko Krnčević, muzejski savjetnik i dodao kako sinovi pokojnika žive u Srbiji, BiH te Njemačkoj. Neočekivana situacija i za lokalnu samoupravu. Arheološko nalazište noću se ne nadzire. Policija u nekoliko europskih zemalja pokušava pronaći naručitelje bespravne gradnje. Ona će bez sumnje biti uklonjena. Tek sad je neizvjesno što će ostati od grobnih mjesta ispod zvijezde petokrake.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju