Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ostavka zbog skandalozne cenzure na Splitskom ljetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petar Selem je podnio ostavku na mjesto ravnatelja dramaturga Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u povodu slučaja oko predstave Bakhe na Splitskom ljetu.

Selem je rekao da je podnio "ostavku otklanjajući svaku primisao na ograničavanje slobode, umjetničkog izražavanja i ugrožavanja digniteta kazališta".

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Podsjetimo, do skandala je došlo kada je na ovogodišnjem Splitskom ljetu nakon generalne probe kontroverzne Euripidove drame ''Bakhe'' koja je trebala biti izvedena sutra, predstava otkazana, no ubrzo i natrag vraćena na repertoar jer se, navodno, protiv otkazivanja predstave izjasnio i sam premijer Ivo Sanader, čije su riječi s govora na splitskoj rivi 2001. godine naknadno uvrštene u predstavu. 

Kako je službeno objašnjeno, predstava je prvotno otkazana jer bi komadi mesa koji se koriste u predstavi mogli ugroziti gledatelje i glumce. 

No, s obzirom na kontroverzni sadržaj predstave, grčke drame o nasilju, i metaforičke kritike zbivanja u bližoj hrvatskoj povijesti, vrlo su glasna nagađanja kako se radi o političkom pokušaju sprječavanja izvođenja predstave. Redatelj predstave Oliver Frljić smatra kako je otkazivanje predstave sramota za Splitsko ljeto. 

>> Splitsko ljeto: Predstava otkazana zbog sigurnosti gledatelja?!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene