Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Splitsko ljeto: Predstava otkazana zbog sigurnosti gledatelja?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandal na ovogodišnjem Splitskom ljetu! Nakon generalne probe kontroverzne Euripidove drame ''Bakhe'' koja je trebala biti izvedena sutra, predstava je otkazana.

U priopćenju se između ostalog navodi kako je predstava otkazana zbog moguće ugrožene sigurnosti gledatelja i glumaca radi bacanja teških komada mesa s velike visine te zbog proizvoljnog mijenjanja predstave što predstavlja dodatne financijske zahtjeve. 

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva"

Redatelj predstave Oliver Frljić smatra kako je otkazivanje predstave sramota za Splitsko ljeto.

Premijer Sanader: Apsolutno je nedopustivo da se zabrani predstava

Predsjednik Vlade Ivo Sanader poručio je da kao premijer i građanin drži apsolutno nedopustivim da je zabranjena jedna predstava na Splitskom ljetu te da očekuje da će splitsko Hrvatsko narodno kazalište "ispraviti očiglednu pogrešku".

Reagirajući na medijske napise i tumačenja o navodnoj zabrani predstave "Bakhe", poručio je preko glasnogovornika Zlatka Mehuna, kako "umjetnička sloboda, jednako kao i sloboda javnoga izražavanja, spadaju u temelje demokracije".
"Premda nije uobičajeno, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske želim se javiti u povodu jednog skandala u hrvatskoj kulturi ovoga ljeta. Kao premijer, ali i kao građanin Republike Hrvatske, držim apsolutno nedopustivim da se zabranjuje predstava na Splitskom ljetu. Umjetnička sloboda, jednako kao i sloboda javnog izražavanja, spadaju u temelje demokracije. Stoga, kao i sva kulturna javnost, očekujem da će splitski HNK ispraviti ovu očiglednu pogrešku", stoji u reagiranju predsjednika Vlade Ive Sanadera.

M. Štrljić: Predstava Bakhe nije skinuta, nego otkazana 

Ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić sinoć je kazao da prva dramska premijera na Splitskom ljetu Euripidova "Bakha" nije skinuta, nego otkazana iz, rekao je, isključivog razloga što su se u njoj pojavili novi elementi koji nisu bili na prvoj generalnoj probi.

"Otkazivanje predstave je zapravo davanje prostora da se ona u cijelosti završi i ja smatram da moram vidjeti konačni proizvod koji nudim publici. Na redatelju je da odluči hoće li predstavu završiti", kazao je Štrljić, dodavši da se premijerna izvedba može održati i dan ili dva kasnije od zakazanog termina.

"U predstavu je uneseno više izmjena, a najnovijim se izmjenama stvara mogućnost ugrožavanja sigurnosti gledatelja i glumaca", rekao je Štrljić. 


Autorski i izvođački tim predstave "Bakhe" traže ostavku Milana Štrljića 

Autorski i izvođački tim predstave "Bakhe" pozvao je nadležne da zatraže ostavku ravnatelja Splitskog ljeta i intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Milana Štrljića zbog "uvođenja političke cenzure u hrvatsku kulturu", a od umjetničkog vodstva Splitskog ljeta traže ispriku i demantij svih, kako navode, neistina koje su iznijeli o predstavi.

Redatelj Oliver Frljić i ostali autori i izvođači predstave svoje zahtjeve iznijeli su u otvorenom pismu medijima, predsjednicima Republike i Vlade Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu, šefu Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincentu Degertu, generalnom pokrovitelju Splitskog ljeta T-com-u i hrvatskoj kulturnoj i kazališnoj javnosti, u kojem kažu da je Štrljić zabranio premijeru Bakhi.

"Na generalnoj probi 17. srpnja predstava je izvedena u cijelosti i prezentirana umjetničkom vodstvu Splitskog ljeta, a među gledateljima nije sjedio ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić. Nakon sustavnoga opstruiranja rada, na predstavi koje je uključivalo i dvije prijetnje zabranom predstave, autori i izvođači uspjeli su dva dana prije premijere dovršiti predstavu. Riječ je o predstavi koja, između ostaloga, problematizira traumatične događaje iz naše nedavne povijesti, od ubojstva Aleksandre Zec, Josipa Reihl-Kira, Milana Levara, preko govora Ive Sanadera na splitskoj rivi do sudskog proces za zločine počinjene u Lori", kaže se u pismu.

U pismu se navodi kako je autorski i izvođački tim predstave zgrožen sadržajem priopćenja poslana iz HNK Split, a kojim se, kako tvrde "dovodi u pitanje dovršenost predstave te insinuira njezino trajno i proizvoljno mijenjanje".

Autorski i izvođački tim predstave smatra kako se radi "o zabrani motiviranoj političkim razlozima" te da je umjetničko vodstvo Splitskog ljeta, kako navode, "izvelo čin sramotne agresije na slobodu umjetničkog izražavanja" i nanijelo "nepopravljivu štetu hrvatskoj kulturi i njezinom ugledu u inozemstvu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene