Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za 160 radnica imotske tvornice tekstila Trimot, u državnom vlasništvu neradan dan je bolan podsjetnik da ni sutra ujutro neće na posao. Pet mjeseci su bez plaće, banke im već prijete oduzimanjem kuća zbog neplaćenih kredita.


Radnice imotskog Trimota danas su pred zaključanu tvornicu došle samo kako bi ispovjedile svoju muku. 'Muž bez posla u građevini ostao, svi smo na birou. Ja 5 mjeseci nemam plaću, kako nas petero dalje', rekla je ogorčena radnica. 'Dva studenta u kući imam, dva prekrasna studenta. Sada svakoj treba tisuću i pol za upis, odakle', upitala se druga radnica.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nismo to zaslužili. Sin mi mora davati novac za drva' Slika nije dostupna Popijač i Kalmeta u 'Salonitu' o teškoćama i stečajnom postupku

Od 8. rujna šivaći strojevi su stali, nemaju za repromaterijal. Mjesec dana mole da im država pomogne. Nekada su šili odjeću i za NATO vojnike, sada izvoze donje rublje i tekstil u Njemačku. Ali sve velike narudžbe će im propasti. 'Imamo preko 500 tisuća eura narudžbi do kraja godine. Sada je sve pod pitanjem', rekao je Željko Dodig, direktor Trimota.
'Kamensko je privatno a Jadranka Kosor je obećala pomoć. Što će nama koji smo državni', pitaju se radnice.

Čekaju odgovor iz Fonda

Sindikalisti su u četvrtak bili kod Kalmete i Popijača. Još čekaju konkretan odgovor iz Fonda. U pogonu radnice kažu da im sve izgleda kao groblje. Kažu kako samo od rada u polju žive Suze kriju smijehom.Ponudile su čak vrhu države sašiti donje rublje, šefu financija Šukeru - recimo. 'Ja ću mu sašiti, samo neka pošalje broj, a premijerki Jadri jedne polunoge', ponudila se jedna radnica.

>> 'Nismo to zaslužili. Sin mi mora davati novac za drva'

No, odlazak kućama vraća ih mučnoj stvarnosti, jer banke prijete. Imotsko gospodarstvo propada, ima li spasa za zadnje žive pogone ili je Trimot do grla zaduženoj državi samo crtica sa crnog popisa otpisanih?