Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnice Trimota, imotske tvornice trikotaže u većinskom vlasništvu države, prosvjedovale su jutros u krugu tvrtke.


Nije im isplaćeno pet plaća, a nemaju novca ni za kupnju repromaterijala i nastavak proizvodnje. Strojevi su stali još prije mjesec dana, a Trimot još uvijek čeka da se primjeni Vladin plan C, za spas tvrtke. No, čekati više ne mogu. 

>> 'Peremo se vlažnim maramicama, ali još mirišemo na žene'

Vezani članci Slika nije dostupna Život na minimalcu: 'Plaća mi traje dva dana, loše se hranimo, ni za kavu nemam' Slika nije dostupna Očajne radnice Trimota najavljuju borbu za povratak na posao

'Stvarno nismo dobili pet plaća. To je katastrofalno, a mi bi htjeli raditi dalje. Ako će nam država pomoći i ako nabavimo repromaterijal, mi bi i radili', rekla je radnica Mira Lekić. 'Nakon dvadeset pet godina radnog staža, eto što sam dočekala. Tri smjene. Možete provjeriti koliko sam na bolovanju bila. Bila sam ovdje i varena i pečena. Sin mi daje. Na moru zarađuje da mi da za drva', požalila se radnica Nađa Granić. 'Mi to nismo zaslužili. Mi smo bili izvozna firma. Mi smo imali plan i program', pojasnila je radnica Nada Ždero.

Od države traže tri milijuna kuna, za isplatu četiri plaće i nabavu sirovine kako bi mogli nastaviti proizvodnju. 'U trenutku prestanka rada, mi smo imali ugovorenih i poslova u pripremi negdje oko petsto tisuća eura do kraja godine, s tim da je ovo period godine kada bi mogli očekivati još dodatne poslove', rekao je direktor Živko Dodig.

Proizvodnja stala u rujnu

A u Trimotu je proizvodnja stala osmog rujna. Preživjeti u tekstilnoj industriji ionako je teško, s istoka dolazi jeftina roba, a postići nižu cijenu Trimotu nije lako ni zbog zastarjele tehnologije. 'Po planu model C, što je država obećala, da će ući Trimot u taj program, predviđena je i obnova tvornice, znači obnova strojnog parka, obnova kotlovnice, obnova dorade', dodao je Dodig.

Da će se za Trimot primjenjivati plan obećano je prije nekoliko mjeseci, na sastanku sindikata i ministara. 'Glavne značajke tog programa su da se dio nekretnina i imovine koja nije u funkciji proizvodnje proda kako bi se zabrinjavajuća financijska slika poduzeća popravila', pojasnio je Ozren Matijašević iz HUS-a.

Administracija je, kaže Matijašević, prespora. Plan za Trimot je pri kraju i bit će ovih dana upućen u Zagreb. No novac je potreban već sad kako bi radnice barem mogle prehraniti obitelj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju