Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčene radnice Trimota

'Nismo to zaslužili. Sin mi mora davati novac za drva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice Trimota, imotske tvornice trikotaže u većinskom vlasništvu države, prosvjedovale su jutros u krugu tvrtke.

Nije im isplaćeno pet plaća, a nemaju novca ni za kupnju repromaterijala i nastavak proizvodnje. Strojevi su stali još prije mjesec dana, a Trimot još uvijek čeka da se primjeni Vladin plan C, za spas tvrtke. No, čekati više ne mogu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život piše romane Naručio prostitutku, pojavila se žena, razvod u tijeku... Slika nije dostupna A poskupljenja se nastavljaju Život na minimalcu: 'Plaća mi traje dva dana, loše se hranimo, ni za kavu nemam'

>> 'Peremo se vlažnim maramicama, ali još mirišemo na žene'

'Stvarno nismo dobili pet plaća. To je katastrofalno, a mi bi htjeli raditi dalje. Ako će nam država pomoći i ako nabavimo repromaterijal, mi bi i radili', rekla je radnica Mira Lekić. 'Nakon dvadeset pet godina radnog staža, eto što sam dočekala. Tri smjene. Možete provjeriti koliko sam na bolovanju bila. Bila sam ovdje i varena i pečena. Sin mi daje. Na moru zarađuje da mi da za drva', požalila se radnica Nađa Granić. 'Mi to nismo zaslužili. Mi smo bili izvozna firma. Mi smo imali plan i program', pojasnila je radnica Nada Ždero.

Od države traže tri milijuna kuna, za isplatu četiri plaće i nabavu sirovine kako bi mogli nastaviti proizvodnju. 'U trenutku prestanka rada, mi smo imali ugovorenih i poslova u pripremi negdje oko petsto tisuća eura do kraja godine, s tim da je ovo period godine kada bi mogli očekivati još dodatne poslove', rekao je direktor Živko Dodig.

Proizvodnja stala u rujnu

A u Trimotu je proizvodnja stala osmog rujna. Preživjeti u tekstilnoj industriji ionako je teško, s istoka dolazi jeftina roba, a postići nižu cijenu Trimotu nije lako ni zbog zastarjele tehnologije. 'Po planu model C, što je država obećala, da će ući Trimot u taj program, predviđena je i obnova tvornice, znači obnova strojnog parka, obnova kotlovnice, obnova dorade', dodao je Dodig.

Da će se za Trimot primjenjivati plan obećano je prije nekoliko mjeseci, na sastanku sindikata i ministara. 'Glavne značajke tog programa su da se dio nekretnina i imovine koja nije u funkciji proizvodnje proda kako bi se zabrinjavajuća financijska slika poduzeća popravila', pojasnio je Ozren Matijašević iz HUS-a.

Administracija je, kaže Matijašević, prespora. Plan za Trimot je pri kraju i bit će ovih dana upućen u Zagreb. No novac je potreban već sad kako bi radnice barem mogle prehraniti obitelj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene