Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Performansom '(ne) Pravda je slijepa' danas su studenti Umjetničke akademije u Splitu i njihovi prijatelji ispred Općinskog kaznenog suda - Odjela za mladež u Zagrebu i Županijskog suda u Splitu upozorili na nasilje među mladima i pozvali nadležne da učinkovitije spriječe slučajeve poput onog Luke Ritza.


'Slučaj Luke Ritza je nažalost samo jedan u nizu, ali nevjerojatno eklatantan primjer da su policija i pravosuđe, dvije institucije koje obavljaju najodgovorniji i najvažniji posao za očuvanje reda i stabilnosti u društvu kao i za stvaranje i očuvanje društvenih vrijednosti, spore i neučinkovite', poručili su performeri. Njih desetero stajali su dvadesetak minuta zavezanih očiju ispred Općinskog kaznenog suda - Odjela za mladež u Zagrebu. Oči su neki pokrili kravatama jer je kravata, kako su rekli, 'poveznica i simbol ljudi koji odlučuju o našoj budućnosti'.

Vezani članci Derek Chauvin proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda Policajac koji je ubio Georgea Floyda proglašen krivim po svim točkama optužnice, javnost slavi: ''Ovo je blagoslov'' Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu

>> Poruka suda: Napadačima na Luku Ritza se nije sudilo za ubojstvo

Na svima nama je odgovornost da se potrudimo da Luka Ritz ne bude samo jedno od lica koje smo jedan dan gledali na naslovnici, rekli su student Tomislav Ladišić i Buga Cvjetanović, ističući osobito odgovornost obitelji.

Performeri su podsjetili da je prije nekoliko dana Općinski kazneni sud u Zagrebu napokon donio presudu u slučaju premlaćivanja Luke Ritza koje je završilo smrću. Budući da je sud donio tek nepravomoćnu presudu, želja nam nije izraziti nezadovoljstvo presudom, već simbolički progovoriti o sve većem broju slučajeva nasilja među mladima, čiji epilog upućuje na to da se nasilje tretira kao nešto što je u našem društvu normalno i nosi samo minimalne sankcije. Dodali su kako tom akcijom odaju i počast ubijenim vršnjacima. (Hina)