Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽALOSTAN ČIN

Penava: "Ekipa koja je uklonila mural izdaje se za urbane moderne dečke"

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta
Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Domovinskog pokreta Ivana Penava u petak je najoštrije osudio uklanjanje vukovarskog murala u Zagrebu te zaključio kako Domovinski rat nekome smeta.

''Ne mogu prihvatiti i nikad neću prihvatiti da za razaranje bilo kojeg sela, a kamoli simbola Domovinskog rata, grada Vukovara, apsolutno odgovorni nisu odgovarali. Nakon 30 godina jasno je da ih se štiti i da ovo nije slučajnost, jer toliko vlada smo imali da je vrlo jasno da su to politike u kontinuitetu, politike koje nisu ni tada bile, a danas je očito, naklonjene dragovoljcima, prvim hrvatskim redarstvenicima, dečkima u tenisicama, nego su bili u nekim pozadinskim linijama i gradili svoje karijere", kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u petak u Dubrovniku nakon polaganja vijenca ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima na Srđu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSVEĆEN BRANITELJIMA FOTO/VIDEO Grad obrisao, oni ga ponovo nacrtali: Pogledajte kako izgleda novi mural

Penava je poručio kako je žalosno što 30 godina nakon, u kontekstu
Vukovara i Republike Hrvatske, moramo govoriti na ovaj način.

"Dakle, apsolutno je neprihvatljivo da Generalštab JNA nije osuđen čak ni u Republici Hrvatskoj'', naglasio je.

Pročitajte i ovo Počast žrtvama Vukovara - 2 Uoči obljetnice Dana sjećanja Prva Vlada koja je spojila oporbu i vlast obišla Vukovar: "Sve smo mi to proživljavali s njima"

Na novinarsko pitanje kako komentira incident oko murala u Zagrebu, Penava je odgovorio da je žalosno da 30 godina nakon teškog stradanja cijele države, čiji je simbol grad Vukovar, u gradu
Zagrebu, gradu u kojemu je zajedno s pokojnim gradonačelnikom Bandićem potpisao Povelju o prijateljstvu između Vukovara i Zagreba, dolazi do ovakvih situacija da ime Vukovara i njegova simbolika nekome smeta.

''Kad kažem Vukovar, znači da Domovinski rat nekome smeta i apsolutno ne mogu shvatiti niti razumjeti taj problem. Jer, složit ćemo se na kraju svi da se ova ekipa koja je to napravila i naručila
izdaje za nekakve urbane, moderne dečke. Sasvim u koliziji s urbanom umjetnošću, što murali jesu, i oslikavanje zidova. Svi ćemo se složiti da je puno ljepši zid s ovim umjetničkim uratkom kakav je bio. S porukom koju šalje se netko ne mora složiti, ne moraju mu vrijednosti Domovinskog rata biti, ali iz aspekta urbane umjetnosti je ovo naprosto zločin", ustvrdio je predsjednik Domovinskog pokreta te dodao kako će naredne mjesece provesti na terenu, a sve kako bi unutar stranke stvorili tu jednu snagu koja će spriječiti ovakve događaje u budućnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene