Branitelji, kao i ostali nezadovoljni građani okupili su se ispred obrisanih murala na zagrebačkom Laništu. Okupili su se i Bad Blue Boysi koji su napravili obrisane murale.

Galerija Na Laništu ponovno nacrtali mural - 4 Na Laništu ponovno nacrtali mural - 6 Na Laništu ponovno nacrtali mural - 12 +8 Na Laništu ponovno nacrtali mural - 3

Građani su se počeli spontano okupljati u zagrebačkom naselju Lanište nakon što su s trafostanice uklonjena četiri murala, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru. Bad Blue Boysi, koji su autori murala, počeli su crtati novi, za koji, kažu, imaju dozvolu HEP-a. Druga dva murala bila su posvećena Dinamu i generalu Praljku, a upravo zbog potonjeg zatraženo je uklanjanje murala jer se radi o osuđenom ratnom zločincu.

Uklanjanje murala komentirao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. On kaže da ih je HEP, u čijem je vlasništvu trafostanica, prebojio jer su nacrtani bez njihove dozvole.

"HEP se očitovao i rekao da nije izdao nikakvu dozvolu za crtanje murala na trafostanici na Savskom gaju", istaknuo je Korlaet na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, objasnivši da je to razlog zbog kojeg su, nakon dojave građana, u HEP-u odlučili prebojali trafostanicu na kojoj je, među ostalim, bio i mural posvećen Vukovaru.

Prema dokumentima koji su u posjedu Dnevnika Nove TV, vidljivo je da je prijavljen mural generala Praljka. Nakon prijave na teren je izašao komunalni redar, koji je utvrdio da se na navedenoj adresi nalazi mural te je vlasniku nekretnine, u ovom slučaju HEP-u, naloženo da ga ukloni. U obrazloženju odluke Grada o uklanjanju murala piše kako je naloženo uklanjanje murala "neprimjerenog" sadržaja s trafostanice, na lokaciji Ulica Ive Robića, Zagreb.

U odluci je priložena i fotografija murala generala Praljka te navedeno kako vlasnik nekretnine mora brinuti o njezinoj čistoći i funkcionalnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju