Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nerješavanje ratnih zločina

Penava nakon sastanka s ministrom: "Prosvjeda će biti, ne očekujem reakciju HDZ-a"

Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te predstavnici braniteljskih udruga sastali su se s ministrom branitelja Tomom Medvedom, s kojim su razgovarali o svim aktualnim pitanjima, pa i o prosvjedu najavljenom za 13. listopada u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru.

Nakon sastanka vukovarski gradonačelnik Ivan penava potvrdio je da će se prosvjed u Vukovaru održati.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, DP treća politička snaga VIDEO Pogledajte nadrealni razgovor s Penavom, odgovorio na pitanje je li ga zvao Milanović Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

"Prosvjeda će biti. Sastanak nije bio na temu razuvjeravanja, bio je na temu iznošenja stavova. Ja sam poticaj ljudima koji su preuzeli dužnosti u tim institucijama da se moraju pokrenuti u smislu donošenja odluka. Prosvjed je dodatan motiv ili kontrola da u periodu od godine dana imamo rezultat", rekao je Penava.

Kazao je kako ne očekuje reakciju HDZ-a i ponovio da prosvjed nije uperen protiv hrvatske vlade i premijera Andreja Plenkovića, već protiv institucija koje ne rade svoj posao

"Ja ne očekujem reakciju, a hoće li je biti na ovu temu, to je toliko minorno u odnosu na sve ostalo. Nitko pametan ne može prozivati ministra koji je na dužnosti pola godine za odgovornost u proteklih 27 godina, ali da imam pravo u državi koja je demokratska, reći da 27 godina stvari nisu dobre, to je apel, alarm da se moramo trgnuti i donijeti rezultat", rekao je Penava.

Upitan hoće li se prosvjedu odazvati sve braniteljske udruge, poručio je kako na takvo pitanje ne može odgovoriti. Odbacio je i tvrdnje Predraga Matića kako iza svega stoji Tomislav Karamarko.

Kazao je kako nije pratio konferenciju Milorada Pupovca, a ne i ništa komentirao ni da ju je pratio

"Imam svoj fokus, to je grad Vukovar i građani Vukovara, a državnu politiku bih prepustio onima kojima je to u nadležnosti", rekao je Penava.

Sastanku je prisustvovao i ravnatelj policije Nikola Milina nakon sastanka je poručio da se pitanje ratnih zločina ne rješava putem medija.

"Policija radi sve što može i prezentirali smo što sve u suradnji s rugim nadležnim tijelima poduzimamo po pitanju rješavanja ratnih zločina", kazao je Milina.

"Ne očekujem ništa revolucionarno od sastanka"

Uoči sastanka Penava se osvrnuo na poruke premijera i stranačkih kolega o prosvjedu.

"Ministar i moj stranački kolega pozvao me na sastanak. Reći ću sve ono što sam i prije govorio. Vidjet ćemo koja je tema sastanka, naravno da je vezana uz cjelokupnu situaciju. To je jedan normalan sastanak i ne očekujem ništa revolucionarno.  Mislim da sam sve rekao svojim pozivom. On je vrlo lijepo sročen od A do Ž. Nemam potrebe davati prostora manipulacijama u prostoru. Prvi put kad sam se obratio javnosti, tu je sve sadržano, nemam što davati na tu temu", kazao je Penava.

Na pitanje je li instrumentaliziran kao što to  tvrdi ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, Penava je novinarima samo poručio: "Pročitajte poziv na prosvjed"

Miljavac: "Bilo je ili manje optužnica ili mirna reintegracija"

Miljavac je pak rekao kako nije siguran koja je uopće tema sastanka.

'Pozvan sam prije dva sata, ne znam ni koja je tema, vidjet ćemo. Možda je izvješće koliko je dignuto optužnica...', rekao je uoči sastanka.

Poručio je pak da problem procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru treba gledati u sklopu procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, u što je i osobno bio uključen 1998. godine.

Tada je izvršen silan pritisak na hrvatsku stranu, koja je podigla preko 2000 optužnica za ratne zločine, da smanji broj optužnica, pojašnjava Miljavac.

"Bilo je - ili ćete smanjiti broj optužnica ili neće biti mirne reintegracije, pa je onda ostalo tih 90-tak optužnica", kazao je Miljavac dodavši kako ratni zločini ne zastarijevaju pa se optužnice mogu i sada pokrenuti, ali za to se mora imati dokaze.

Na pitanje je li tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman pogriješio što je pristao na smanjenje broja optužnica u zamjenu za mirnu reintegraciju Miljavac je odgovorio kako nije pogriješio jer bi u slučaju vojnog oslobađanja tog područja Hrvatska vojska imala velike gubitke.

"Bio bi veliki broj mrtvih, imali smo procjenu o preko 1500 mrvtih jer je to područje bilo jako utvrđeno, ravnica je, bio bi sasvim drugi način ratovanja", ustvrdio je Miljavac.

Hoće li se udruge odazvati pozivu na prosvjed?

Podsjetimo, braniteljske udruge među kojima je i HVIDRA na današnjem sastanku odlučit će hoće li svojim članovima preporučiti odlazak na prosvjed u Vukovar. Čelnik te udruge Josip Đakić jučer je najavio da će danas s ministrima još jednom proći što je sve učinjeno i donijeti odluku postoji li uopće razlog za prosvjed.

''Braniteljske udruge bit će na športskim igrama u Vukovaru od 12. do 14. listopada, ali na prosvjedu teško možemo sudjelovati jer su dečki na natjecanjima'', komentirao je Đakić i time dao naslutiti da će, barem njegova udruga, biti na strani premijera a ne vukovarskog gradonačelnika.

Podsjetimo,13. listopada u Vukovaru bi se trebao održati mirni prosvjed koji je najavio tamošnji gradonačelnik Ivan Penava, a zbog neprocesuiranja ratnih zločina.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene