Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dotaknuo se i Severine

Grbin o Turudiću: "Njemu je glavna briga da USKOK bude što bliže DORH-u''

Peđa Grbin
Peđa Grbin Foto: Damjan Tadic/Cropix
Vladino kandidiranje Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika izazvalo je žestoke kritike oporbe koja tvrdi da je intencija tog izbora gušenje i uništavanje bilo kakve borbe protiv korupcije te da premijer Andrej Plenković u ključnim institucijama želi sebi odane ljude.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavio je u subotu u Bjelovaru program te stranke, ali i poručio da od kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ne očekuje ništa pozitivno.

Pod parolom "dostojanstveno kroz život" SDP se zalaže za besplatne vrtiće u čitavoj Hrvatskoj, te za veće plaće i mirovine, poručio je predsjednik SDP-a u društvu Igora Jareša, predsjednika SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije i Dejana Plentaja, predsjednika bjelovarskog SDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća u susjedstvu Požar izbio u bolnici u Zlatiboru: Vatrogasci morali evakuirati pacijente, među njima i deseci djece

Grbin je poručio da od kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ne očekuje ništa pozitivno, spomenuvši da je riječ je sucu koji je dizao brojne tužbe protiv novinara, ali i vratio predmete protiv bivšeg ministra Horvata i drugih na niži sud uz, kazao je Grbin, "sumanuto obrazloženje".

Kritizirao je i Turudićev program kazavši da mu je glavna briga to da USKOK bude fizički smješten bliže DORH-u.

"Ako je to ključna stvar, onda je u Hrvatskoj sve idealno", kazao je Grbin.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Dan sjećanja na žrtve Holokausta Plenković: "Hrvatska ustraje u borbi protiv antisemitizma"

Pupovac: Sukobljavanje oko DORH-a ugrožava mogućnost najboljeg izbora

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u subotu kako je političko sukobljavanje oko institucija kao što su pravosudne ili DORH nešto što ozbiljno ugrožava mogućnost najboljeg izbora, komentirajući Vladin prijedlog da Turudić bude glavni državni odvjetnik.

"Odsustvo bilo kakve spremnosti da se o tome razgovara i pretvaranje svakoga postupka izbora u najžešće političke sukobe predstavlja veliko ograničenje za izbor i veliko ograničenje za svakoga tko treba podržati bilo čiji izbor", rekao je Pupovac na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

"Mislim da ćemo još dugo čekati, a što manje budemo radili, dužina će biti sve duža dok naše institucije ne budemo počeli prihvaćati razumijevati i graditi na način koji će omogućiti samostalnost, profesionalnost i etičnost", dodao je zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Kod Bjelovara Teška prometna nesreća: Četvero mladih završilo u bolnici, zbog prebrze vožnje sletjeli s ceste

Što se tiče sudskog postupka u kojemu se pjevačica Severina i njezin bivši partner bore za skrbništvo nad djetetom, Grbin je kazan da je neprihvatljivo da slučajevi skrbništva nad djetetom traju toliko dugo.

"Naše pravosuđe usporeno je i ne funkcionira i razumijem zašto je Severina bijesna na sustav", kazao je Grbin te poručio da bi Ministarstvo pravosuđa trebalo više koristiti instrumente koje ima na raspolaganju poput stegovnih mjera kako bi se takvi sporovi brže rješavali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene