Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oporba traži novog šefa

Bernardić u Gardalandu, a raste broj onih koji ga žele naslijediti: Kolar znakovito odgovorio želi li biti i premijer

Dvojica SDP-ovaca danas su predstavila kandidaturu za predsjednika najjače oporbene stranke. U utrku ulaze Peđa Grbin i Željko Kolar.

Kao što je i najavio odmah nakon fijaska SDP-a na parlamentarnim izborima, Peđa Grbin i formalno je ušao u utrku za predsjednika stranke.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike"

''Upravo sam predao kandidaturu za predsjednika SDP-a. U protekla 3 dana prikupili smo 1381 potpis. Hvala svima koji su svojim potpisom podržali moju kandidaturu! Želim da zajedno gradimo stranku na koju smo ponosni, da zajedno stvorimo #noviSDP'', napisao je na Facebooku. 

 

Upravo sam predao kandidaturu za Predsjednika SDP-a. U protekla 3 dana prikupili smo 1381 potpis. Hvala svima koji su...

Posted by Peđa Grbin on Friday, 21 August 2020

U izjavi ispred središnjice stranke rekao je da poraz na izborima moraju iskoristiti da izvuku pouke i stvoriti bolju stranku. Za protukandidate rekao je da ih vidi kao ozbiljne ljude i političare. ''Vidim ih kao dio mojeg tima'', rekao je. Upozorio je da stranka ima velikih problema s članarinama i članstvom. ''Nažalost, pokazalo se da samo 6 tisuća od 30 tisuća ljudi plaća članarinu jer su razočarani, ali i zato što im odgovorne osobe nisu dostavljale podatke o dugu'', rekao je Grbin. Dodao je da trebaju počistiti prvo svoj prag, a onda Hrvatsku.

''Sve ste rekli, nemam što dodati'', odgovorio je na pitanje što bivši šef stranke Davor Bernardić odmara u Gardalandu.

Kolar ide u utrku za predsjednika SDP-a

Svoju kandidaturu istaknuo je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji se dugo premišljao. ''Moramo biti uključivi, SDP je uvijek bio stranka novih ideja, novih ljudi, a sve je to posljednjih godina nestalo'', ocijenio je. Kaže da su mu glavni ciljevi izgradnja moderne stranke lijevog centra i izgradnja Hrvatske kao modernog društva. ''Moji konkurenti kažu da mi je najveća mana moje formalno obrazovanje, a ponosan sam na sve što sam radio'', rekao je. Rekao je da je s osam godina ostao bez oca, pa je jedva čekao da se zaposli nakon srednje škole kako bi mogao doći do novca. Ispričao se novinarkama i novinarima koje je u protekla dva tjedna odbio za intervju. Objašnjava da nije htio istupati dok nije donio konačnu odluku. U to je vrijeme, kaže, obišao Hrvatsku i obavio stotine poziva.

''Ratovi moraju prestati. Imam duboko povjerenje u članice i članove SDP-a'', rekao je. Pozvao je sve koji će se kandidirati da zakopaju ratne sjekire. ''Znam slušati, vidim i znam realizirati'', zaključio je. Apelirao je da se mane šalabahtera i popisa za koga bi trebalo glasati.

Hoće li biti i premijer?

Rekao je da će imati podršku svoje županijske organizacije, a za spekulacije da je njegova bliskog suradnika Sinišu Hajdaša Dončića iznenadila kandidatura odgovorio je ''Siniša je moj pajdaš''.

Na pitanje bi li on bio i kandidat za premijera, rekao je da to nije prioritet već je prioritet spasiti stranku. Ipak, dao je do znanja da kao predsjednik SDP-a ne bi on morao nužno biti kandidat za premijera. ''Onaj tko bude najbolji kandidat i tko bude imao najviše šansi pobijediti Plenkovića - taj će biti kandidat za premijera'', poručio je Kolar.

''Ako imate problema s egom, nemojte se baviti ovim poslom'', dodao je. Kaže da je spreman podržati i Zvonka Mršića i Mišela Jakšića i Sinišu Hajdaša Dončića i Peđu Grbina. ''Da, sve koji bi bili za dobrobit SDP-a'', objasnio je.

Tko će još u utrku?

Dva dana ranije kandidaturu je predstavila Mirela Ahmetović, 39-godišnja ekonomistica, načelnica Omišlja i saborska zastupnica. ''SDP je stranka koja je utrla put demokraciji u Hrvatskoj i bit će mi drago da bude još kandidata. Moj program najbolje je rješenje za SDP'', poručila je tada.

Izbori u stranci održat će se 26. rujna po načelu jedan član jedan glas. Kao mogući kandidat spominje se još i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Rok za kandidature je 31. kolovoza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene