Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koliko će biti kandidata?

Mirela Ahmetović krenula u utrku za prvu šeficu SDP-a: ''Moj program najbolje je rješenje za stranku''

Mirela Ahmetović (Foto: Dnevnik.hr)
Mirela Ahmetović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirela Ahmetović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U utrku za predsjednicu SDP-a uključila se Mirela Ahmutović. Predstavila je svoj program za unutarstranačke izbore koji će se održati 26. rujna.

Mirela Ahmetović 39-godišnja je ekonomistica, načelnica Omišlja i saborska zastupnica. Javnosti je postala poznata zbog žestoke borbe protiv izgradnje LNG terminala na Krku. Sad je krenula u utrku za prvu ženu na čelu najjače oporbene stranke.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program

''SDP je u krizi identiteta'', naglasila je uvodno Ahmetović predstavljajući svoj program. Rekla je da je članstvo najvažniji pogon, ali da su godine nečinjenja stvorile zid između članova i stranačkih dužnosnika. Zalaže se za hitnu reviziju članstva i upozorava da sad na popisu imaju ljude koji su pokojni ili neaktivni. Nakon revizije dala bi im na važnosti osobito, kaže, na lokalnoj razini.

Revidirala bi sustav članarina

''Osim članstva SDP je zaboravio i na simpatizere. I njih treba uključiti u kreiranje i realizaciju politika. Oni su ti koji nas sutra biraju, oni osjete bilo građana i mogu reći kada SDP ide pravim smjerom, a kada pogrešnim putem'', rekla je. Ističe da se SDP mora nositi i s vrlo konkretnim problemom financijske prirode, ali da se lokalnim organizacijama mora omogućiti financiranje aktivnosti i rada s građanima.

Članarine? ''Potrebno je revidirati sustav plaćanja članarina. Oni koji ne dobivaju plaću od SDP-a ne trebaju plaćati, oni volontiraju, rade u svoje slobodno vrijeme dobrovoljno za SDP'', objasnila je.

O korupciji i ekonomiji

Ahmetović izdvaja da se mora graditi vidljivost svih članova kroz nedvojbene stavove. ''Ne smije se dogoditi da se na dužnost izabere član koji se sam poučava poslu. Mora postojati organizirani sustav edukacije'', kaže. Objašnjava da SDP kao stranka moderne socijalne demokracije mora postati uključiva. ''Ne smije zaboraviti ljude koji su s antifašističkim nastojanjima branili slobodu, ali i borili se u Domovinskom ratu. Međutim, moramo se okrenuti budućnosti. SDP je demokratizirao Hrvatsku, sada Republici moramo dati sadržaj'', zaključila je Ahmetović, koja je krenula u utrku za šeficu SDP-a.

Ocijenila je da ekonomske politike SDP-a nisu poznate građanima, a najboljom politikom smatra ekološko socijalno tržišno gospodarstvo. ''Država pomaže tamo gdje tržište ne može funkcionirati, a da svaki građanin ima jednaka egzistencijalna rješenja'', rekla je. Zalaže se za to da SDP izgradi snažan preventivni sustav protiv korupcije, i to stalnim nadzorom trošenja javnog novca. ''Razvoj se temelji na uslužnim djelatnostima, više ne postoje tvornice koje zapošljavaju tisuće radnika, temelji se na čovjeku koji je zadovoljan. Hrvatska mora prestati biti uvoznik loših tehnologija. Čovjek mora biti na prvom mjestu. Radnik je danas često i poduzetnik i može stvoriti rast BDP-a i radna mjesta. SDP se treba pozicionirati kao prvi partner sindikatima'', nabrojila je.

Tko će biti protukandidati?

Za protukandidata Peđu Grbina rekla je da dobro surađuju i ne vjeruje da će doći do sukoba. Za druge funkcije u stranci neće se kandidirati. ''SDP je stranka koja je utrla put demokraciji u Hrvatskoj i bit će mi drago da bude još kandidata. Moj program najbolje je rješenje za SDP'', zaključila je.

Osim Grbina i Ahmetović spominju se moguće kandidature krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, ali i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene