Peđa Grbin
Peđa Grbin Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Grbin smatra da SDP mora nastaviti dosljedno provoditi politiku jedan član – jedan glas, kao i rodni paritet prilikom biranja u tijela stranke i kandidiranja za javne dužnosti. Najavio je i kontrolu podataka o članovima kako bi se spriječile manipulacije te reevidenciju članstva.


SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, koji je najavio kandidaturu za predsjednika te stranke, objavio je u ponedjeljak na društvenim mrežama dokument s idejama i smjernicama za oporavak SDP-a kao temelj za raspravu o budućnosti stranke.

Vezani članci Sabina Glasovac (SDP) Sabina Glasovac o raskolu stranke: "Sudbinu SDP-a nećemo predati u ruke HDZ-a" Peđa Grbin Grbin odgovorio Plenkoviću: "Bolji je kontinuitet problema koji se rješavaju nego kontinuitet nerješavanja korupcije"

"U dokumentu koji dijelim nalaze se moje ideje, smjernice, sugestije za oporavak SDP-a, za koje se nadam da će biti temelj za ozbiljnu raspravu o budućnosti SDP-a u kampanji koja je pred nama", objavio je Grbin na svojoj stranici na Facebooku.

Grbin smatra kako je SDP već dugo stranka koja se suočava s ozbiljnim izazovima, a za posljedicu ima pasivizaciju članstva i kroničan nedostatak konkretnih, jasnih politika stranke.

U dokumentu Grbin ističe kako se u protekle četiri godine u SDP-u malo toga promijenilo nabolje.

"Potrebno je stoga pripremiti i primijeniti program reforme unutarstranačkog rada, koji će osigurati funkcioniranje stranke, a posebno uključivanje šireg kruga ljudi u rad stranke i donošenje novih, suvremenih politika i programa SDP-a. Uz promjene koje predlažem SDP će ponovno postati stranka koja ima povjerenje birača, novi SDP, SDP spreman na pobjede, na koji su članovi stranke ponosni!"

Grbin, među ostalim predlaže, promjene u organizaciji rada stranke te ističe kako tijela stranke treba smanjiti i učiniti operativnima te omogućiti onima koji na izborima tijekom mandata stranačkih tijela ostvare dobar rezultat da postanu dio stranačkog vodstva.

Napredovanje u stranci, obnašanje dužnosti u stranci mora biti povezano s rezultatom, a ne s tim tko je s kime dobar, navodi Grbin.

Smatra nužnim poboljšati unutarstranačku komunikaciju koja već drugo ne postoji te obnoviti unutarstranačku edukaciju i rad s članstvom.

Najavljuje da će novi SDP staviti naglasak na stvaranje sadržaja, politika i programa.

"Ne želim biti predsjednik računice interesnih skupina, predsjednik kompromisa elita, već želim biti predsjednik uspješnih i marljivih, predsjednik svih koji radom i zalaganjem žele stvoriti novi SDP. Želim biti predsjednik stranke na koju smo ponosni!" zaključio je Grbin.

Grbin smatra da SDP mora nastaviti dosljedno provoditi politiku jedan član – jedan glas, kao i rodni paritet prilikom biranja u tijela stranke i kandidiranja za javne dužnosti.

Međutim, upozorava, postojeći sustav, koji pravo glasa vezuje uz članarinu, koja je mnogim članovima fiktivno postavljena na jednu kunu, potrebno je radikalno promijeniti. Nije pošteno da članovi koji žele plaćati članarinu jer žele sudjelovati u radu stranke imaju ista prava kao oni koji su svedeni na puku glasačku mašineriju, drži Grbin.

Najavio je stoga kontrolu podataka o članovima kako bi se spriječile manipulacije te reevidenciju članstva kako bi se iz baze podataka izbrisali oni članovi koji ne postoje.