Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u srijedu da bi sindikalni referendum protiv mirovinske reforme mogao državni proračun stajati 45 milijardi kuna do 2040. godine, što je sindikalni lider Krešimir Sever ocijenio "nepristojnim spinom" kojim ministar pokušava uplašiti narod, kako sindikati ne bi uspjeli skupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Galerija Referendum 67 je previše (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) +0 Referendum 67 je previše (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Pavić je prije sastanka u Banskim dvorima, gdje je predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavljen nacionalni plan reformi, komentirao prikupljanje potpisa između 27. travnja i 11. svibnja za referendum sindikalne inicijative "67 je previše", kojim sindikati žele osigurati povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina, smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina, onemogućavanje podizanja dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu na 61 godinu, te produljenje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje uvjeta za mirovinu žena i muškaraca .

Vezani članci Krešimir Sever - 6 Šef sindikata iznio najnovije podatke o kreditnoj zaduženosti građana: ''Ovo još nije dno dna, još gore dolazi'' Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL Sindikati izlaze na ulicu: "U prosvjed idemo već za 30-ak dana!

"Izračunali smo da će referendum, ako se realizira, do 2040. koštati državni proračun 45 milijardi kuna što se može reflektirati na manje mirovine ili na zaduživanje naše djece i unuka. Dakle, ili otprilike pet posto u prosjeku manje mirovine ili krediti od 45 milijardi kuna", rekao je Pavić..

Ministrove tvrdnje odmah je odbacio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekavši kako je to "nepristojan spin", a računica koju je Pavić iznio "ne drži vodu".

Više štete radnicima nego koristi državi

"To što mi zastupamo nema nikakve veze sa zaduživanjem, niti s time da bi se mirovinski sustav urušio, taj je sustav funkcionirao i dok se radilo do 65 godina starosti", kaže Sever.

Razumni ekonomisti govore da sama duljina rada ne znači da će mirovinski sustav biti održiv, a veliki dio radnika neće moći raditi do 67 godina starosti. Otići će u prijevremenu mirovinu, koja će im biti umanjena, a ako se umanji samo za dvije godine, bit će manja za 7,2 posto, ustvrdio je Sever.

Ako bi neko radio puni radni vijek do 67 godina starosti i nakupio u tom razdoblju puno godina staža, to bi mu donijelo "vrlo mali postotak" porasta mirovine, dodao je.

Produljenje radnog vijeka donijet će više štete radnicima i umirovljenicima nego što će država imati koristi iz toga. Vlada pokušava uplašiti narod jer su svjesni da nemaju argumenata pa idu sa strahom među ljude da ne bi slučajno potpisali za referendum, smatra Sever. (Hina)

Bandić o snimkama na kojima urla na suradnike: "Nije mi neugodno, ja sam ponosan na to, to je moj neponovljivi stil" Milan Bandić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Milan Bandić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +0 Milan Bandić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju