Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da su rezultati primjene novog Zakona o medicinskoj oplodnji uspješni. No, parovi koji imaju problema s neplodnošću i posljednjih mjeseci prolaze pravu noćnu moru, tim rezultatima nimalo ne vjeruju.


Sve je više parova koji imaju sreću spoznati čari roditeljstva. Tako barem tvrdi ministar. Novi zakon koji svugdje u svijetu parovima s problemima neplodnosti otežava postupke, u Hrvatskoj, čini se, čini čuda. 'Dosadašnji rezultati koje imamo govore u prilog tome da imamo i veći broj postupaka i veći broj trudnoća nakon donošenja novog zakona', ističe ministar Darko Milinović. 'Apsolutno je to notorna laž. To što je on rekao je totalna neistina', tvrdi Jasna Krišto.

Vezani članci Jet ski nesreća Sve je više nesreća jet skijem, a zakon nedovoljno dobar: "Oni za manje od dvije sekunde dođu od 0 do 100 km/h'' Cure i dečki (Foto: Twitter) Muškarci i ženi imaju vrlo različite načine fotografiranja, jeste li i vi primijetili razliku?

Ovaj par ministrovim podacima ne vjeruje. Novi zakon zabranjuje zamrzavanje zametaka, a dopušta zamrzavanje jajnih stanica, no tek tada počinje noćna mora. 'Jednostavno ne dođe se do jajnih stanica i drugi mjesec sve ispočetka. Opet hormoni, opet sve ispočetka', kaže Krišto. Od donošenja zakona prošlo je dugih deset mjeseci. Parovima prolazi dragocjeno vrijeme pa su se mnogi odlučili na postupke u susjednim zemljama, većinom Sloveniji. 'Neka mi ne šalju razglednice tipa sram vas bilo, mene to ne smeta. Ali nek se potpišu, neka napišu sram vas bilo i nek se potpišu, napiše broj telefona da ga možemo kontaktirati. Samo su od tih svih razglednica i mailova dva para se potpisala', ističe Milinović.

'Ja sam uvijek napisala svoje puno ime i prezime i nikad me nitko nije kontaktirao', tvrdi s druge strane Krišto. Samo prošli mjesec u Mariboru se postupcima medicinske oplodnje podvrgnulo 47 hrvatskih parova, a i bračni par Krišto sanja o tome. 'Ako treba hipotekarni kredit ću dignuti, ali otići ću vani jer ja želim postati roditelj, želim postati mama', čvrsta je u svojoj odluci Jasna Krišto. Ministar u svoj zakon vjeruje i za sada ga ne namjerava mijenjati.