Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na našu redakciju stiglo je nekoliko mailova parova ogorčenih na ministra zdravstva Darka Milinovića.


Na postupak medicinski potpomognute oplodnje, kažu, moraju u inozemstvo, što neki ne mogu iz financijskih razloga. U klinikama su, tvrde u mailovima, liste čekanja sve dulje, nema lijekova ni potrebnog materijala. Novi zakon je kažu manjkav i rigidan i onemogućuje im da dođu do toliko željene bebe. 

Vezani članci Cure i dečki (Foto: Twitter) Muškarci i ženi imaju vrlo različite načine fotografiranja, jeste li i vi primijetili razliku? Slika nije dostupna 'Hvala što ste nam 'olakšali' put do roditeljstva'

Jedno od stotinu pisama ministru Milinoviću napisala je i 31-ogodišnja Lana Jugović. U šest godina ona i suprug prošli su mukotrpno liječenje, operacije, četiri postupka potpomognute oplodnje. Ali isplatilo se, dobili su djevojčicu. Nije kaže uspjelo zbog novog zakona, samo je imala sreće. 'Zakon nam nikako ne ide u prilog, najviše to ograničenje oplodnje na tri jajne stanice, nemogućnost zamrzavanja embrija,' rekla je gđa. Jugović.

>> Umjetna oplodnja po zakonu kod nas nemoguća?

U emotivnim pismima parovi navode kako im je zakon najveća prepreka do željenog djeteta. Neki bi rado u inozemstvo, ali nemaju novca. 'Ma nemate vi pojma, ne razumijete što mi sve moramo proživljavati, koliko tuge, razočaranja, neuspjeha. Ma sramota, sramota je tim veća jer ste te struke, struke koja bi trebala pomoći prvenstveno ženi, a ne degradirati ju i totalno slomiti,' stoji u jednom pismu. '…iza svakog para stoji još bar desetero ljudi, rodbine i prijatelja, koji zajedno s nama tuguju, nadaju se i očekuju. Na koje ste, Vašim nebuloznim zakonom, navukli bijes i gorčinu. Koji se srame zbog zakona koji ste donijeli.'

Zabrana zamrzavanja embrija i oplodnja samo tri jajne stanice, najsporniji je dio zakona. Parovi još moraju priložiti potvrde pravnika i psihologa. Iako galama protiv zakona traje mjesecima, HDZ ovaj put ne popušta. 'Nama bi bilo puno draže ostaviti te silne novce u jednoj od naših klinika, ali kada usporedimo uspješnost postupka kod nas i vani, nikakav patriotizam nije toga vrijedan,' bila je izjava iz HDZ-a. Ministar Milinović danas šuti, ali možda će čuti ili pročitati. 'Ja se nadam da će nas poslušati, da će pročitati sve te mailove, da nismo uzalud pisale, neka nas proba razumjet, da ima kćer, kako bi mu bilo da je ona jedna od nas,' rekla je gđa. Jugović.