Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novi zakon nije dobar'

Parovi ogorčeni na ministra Milinovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na našu redakciju stiglo je nekoliko mailova parova ogorčenih na ministra zdravstva Darka Milinovića.

Na postupak medicinski potpomognute oplodnje, kažu, moraju u inozemstvo, što neki ne mogu iz financijskih razloga. U klinikama su, tvrde u mailovima, liste čekanja sve dulje, nema lijekova ni potrebnog materijala. Novi zakon je kažu manjkav i rigidan i onemogućuje im da dođu do toliko željene bebe. 

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Jedno od stotinu pisama ministru Milinoviću napisala je i 31-ogodišnja Lana Jugović. U šest godina ona i suprug prošli su mukotrpno liječenje, operacije, četiri postupka potpomognute oplodnje. Ali isplatilo se, dobili su djevojčicu. Nije kaže uspjelo zbog novog zakona, samo je imala sreće. 'Zakon nam nikako ne ide u prilog, najviše to ograničenje oplodnje na tri jajne stanice, nemogućnost zamrzavanja embrija,' rekla je gđa. Jugović.

>> Umjetna oplodnja po zakonu kod nas nemoguća?

U emotivnim pismima parovi navode kako im je zakon najveća prepreka do željenog djeteta. Neki bi rado u inozemstvo, ali nemaju novca. 'Ma nemate vi pojma, ne razumijete što mi sve moramo proživljavati, koliko tuge, razočaranja, neuspjeha. Ma sramota, sramota je tim veća jer ste te struke, struke koja bi trebala pomoći prvenstveno ženi, a ne degradirati ju i totalno slomiti,' stoji u jednom pismu. '…iza svakog para stoji još bar desetero ljudi, rodbine i prijatelja, koji zajedno s nama tuguju, nadaju se i očekuju. Na koje ste, Vašim nebuloznim zakonom, navukli bijes i gorčinu. Koji se srame zbog zakona koji ste donijeli.'

Zabrana zamrzavanja embrija i oplodnja samo tri jajne stanice, najsporniji je dio zakona. Parovi još moraju priložiti potvrde pravnika i psihologa. Iako galama protiv zakona traje mjesecima, HDZ ovaj put ne popušta. 'Nama bi bilo puno draže ostaviti te silne novce u jednoj od naših klinika, ali kada usporedimo uspješnost postupka kod nas i vani, nikakav patriotizam nije toga vrijedan,' bila je izjava iz HDZ-a. Ministar Milinović danas šuti, ali možda će čuti ili pročitati. 'Ja se nadam da će nas poslušati, da će pročitati sve te mailove, da nismo uzalud pisale, neka nas proba razumjet, da ima kćer, kako bi mu bilo da je ona jedna od nas,' rekla je gđa. Jugović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene