Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Društvenim mrežama širi se parodija na Adele prilagođena hrvatskim prilikama.


'Prilagođeni' tekst Adelinog velikog hita 'Hello' ovih dana osvaja društvene mreže. U režiji Drvene Marije nastala je pjesma 'Halo' koja vrlo jasno kritizira novu vladu i njene pojedine ministre.

Vezani članci Adele Isplivale snimke pripite Adele, nakon čašice više odlučila se skinuti pa se priključila natjecanju u striptizu! Adele Procurio pravi razlog zašto je Adele razočarala sve redom i sama završila u suzama: "Bila je uzrujana"

Isto tako, jasno je da pjesma poziva ljude na konkretno djelovanje umjesto na, kako je to popularno nazvano, Facebook aktivizam koji podrazumijeva šeranje statusa i kritika politici i društvu bez ikakvog pravog djelovanja.

Iza benda 'Drvena Marija' stoji Mima Simić, istaknuta aktivistica za prava LGBT osoba, književnica i književna kritičarka te donedavna članica stručnog povjerenstva za neprofitne medije koje je prije nekoliko dana bez objašnjenja raspustio novi ministar kulture Zlatan Hasanbegović.

'Objašnjavati "poruku" ove pjesme je kao objašnjavati vic - poanta se upropasti, i svima bude malo neugodno. Vic je, nažalost, u tome što je danas, u vrijeme kad je komunikacija lakša no ikad, teže no ikad organizirati je i pokrenuti ljude za promjene pa i onda kad politički skandali ozbiljno tresu državu - prvenstveno kroz pitanje "Jesu li građani uistinu odabrali OVU vladu?', kaže nam Mima.

U tom smislu, dodaje autorica pjesme, pomalo je i (auto)ironično da je ova obrada postala viralni hit i ljudi su mahom oduševljeni, ali na ulice će, vjerojatno, izaći možda 10% od njih. 'Tako to ide', dodaje.

'Pjesma je za mene bila neka vrsta ventila za frustraciju, baš kao i onima koji je slušaju i dijele - ali to ne znači da neću biti i na ovom prosvjedu danas, i na svim narednim prosvjedima, i u svim prosvjednim inicijativama i akcijama koje se protive ovakvom tipu "vladanja", kaže Mima.

A da se priča nastavi u humornom tonu pobrinula se zaključivši kako je pjesma zapravo 'očajnički vapaj da je Tonči Huljić napokon zamijeti'.

Tekst pjesme prenosimo u cijelosti.

Halo? Ko je to? Kaj ste rekli, gospon premijer, nisam vas razumio
Halo? Veza puca.
Telefon će popraviti naša ekipa stručnjaka
Nova će vlada odmah djelovati
Izdajnike streljati

Halo? Zovem ministra
Nema struje koliba
Pa kažem oprosti što lagao si
Za sve ipak krivi smo mi, građani

Halo? Zovem ministra
Treba mi stiropora
Pa kažem oprosti što krao si ti
Za sve ipak krivi smo mi, nestručni

Halo? WTF?
Na red došla je kultura kada riješili su brak
A ja sjedim kod kuće
Klikam, lajkam, šeram i potpisujem peticije

Halo, Hrvatska...
Kad ćeš se probuditi iz tisućljetnog sna?
Jer ja sjedim kod kuće
Ulica je hladna, nemam zimske cipele

Sad ili nikad treba djelovati ili pod čizmom skončati

Kuća gori, uzbuna
A ja još bi drijemala
Pa kažem oprosti ne mogu sad
Uz najbolju volju ne stignem u grad
Al' lajkat ću

Krevet gori, jadna ja
Baš sam jako umorna
Pa kažem oprosti, ne mogu sad
Al' svaki prosvjed šerala sam, majke mi.

Sad ili nikad treba djelovati ili pod čizmom skončati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju