Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Most nastavlja politiku Tihomira Jakovine i pljačku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", izjavio je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, dodajući kako je dio izbornog programa koalicije preseliti Ministarstvo poljoprivrede i njegove agencije u Slavoniju.


Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin ocijenio je u srijedu u Slavonskome Brodu da je Most nastavio politiku SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a čelnici koalicije HDSSB-a i Hrvatskih konzervativaca zatražili su da se ponište nedavno doneseni uvjeti natječaja za dodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta.

Vezani članci Slika nije dostupna Koalicija HDSSB-HKS predstavila program za poljoprivredu Slika nije dostupna Dragan Vulin u Izbornim razgovorima o tome s kim bi HDSSB koalirao

 Uvjeti u natječaju za dodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta, prihvaćeni tjedan dana prije izbora na prijedlog ministra poljoprivrede Davora Romića, štetni su za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te natječaj zato treba poništiti, poručili su na konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu čelnici koalicije HDSSB-Hrvatski konzervativci.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

"Most nastavlja politiku Tihomira Jakovine i pljačku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava", izjavio je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, dodajući kako je dio izbornog programa koalicije preseliti Ministarstvo poljoprivrede i njegove agencije u Slavoniju. To je logičan potez, rekao je Vulin, jer je Slavonija središte domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Agencija za poljoprivredno zemljište po ovoj uredbi mora raspisati natječaj za dodjelu 30.000 hektara kako bi ministar pogodovao nekome. Sjetite se kako je ministar Jakovina prije godinu dana donio odluku da se bez javnog poziva i uz dva svjedoka dodjeljuje državno zemljište. U uredbi ministra Romića se legalizira taj kriminal i anulira položaj domicilnog stanovništva", rekao je kandidat HDSSB-a za ministra poljoprivrede Željko Kraljičak.

Ocijenio je da novi uvjeti dodjele državne zemlje ugrožavaju opstanak OPG-ova jer mala gospodarstva - zbog prednosti koju dobivaju tvrtke - već 2018. mogu ostati bez zemlje budući da tada za njih čak 80 posto istječe ugovor za zakup državne zemlje. Kraljičak je pozvao mjerodavna državna tijela da provjere ugovore o zakupu državnog zemljišta koji su potpisivani na osnovi potrebe stočarske proizvodnje, a zakupci sada potražuju državne poticaje za iste površine na drugoj osnovi.

"Dobili su tisuće hektara bez javnog poziva, uz dva svjedoka. Njima je isplaćen poticaj za zaštitu buba, ptica i žaba u visini od sedam do deset tisuća kuna, a proizvođačima pšenice i kukuruza, onima koji žive od proizvodnje hrane od 1600 do 1800 kuna", rekao je Kraljičak i upitao: "Tko je odobrio pljačku državnog proračuna na štetu onih koji žive u Slavoniji?" Dodao je da su te povlastice mogli dobiti samo prijatelji prošlog i sadašnjeg kabineta ministra poljoprivrede.

Predsjednica Hrvatskih konzervativaca Ruža Tomašić rekla je da su obećanja Mosta kojem pripada i aktualni ministar Romić pusta obećanja. "Imali su vremena osam mjeseci, koliko su sjedili u Saboru, a za to vrijeme nisu imali nijedan prijedlog", istaknula je te dodala da su joj ovi parlamentarni izbori posljednji na koje će izaći. (Hina)