Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

U svojoj izbornoj jedinici uz potvrdu ćete moći glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni izbori 2015. sve su bliže pa iz Državnog izbornog povjerenstva apeliraju na građane da provjere jesu li na popisu birača i imaju li vrijedeće osobne iskaznice.

Do 19. listopada stranke moraju predati kandidacijske liste za parlamentarne izbore 2015. Državnom izbornom povjerenstvu. Popis birača zaključuje se 28. listopada. Do 6. studenog trajat će predizborna kampanja, a zatim nastupa četrdeset i tri sata izborne šutnje i prvi parlamentarni izbori na kojima je građanima omogućeno preferencijalno glasovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Domolj. koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19 Objavljeno gdje će se ponoviti izbori zbog nepravilnosti Slika nije dostupna Nepotpuni službeni rezultati REZULTATI DIP-a: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, Živi zid 1, HDSSB 2, Bandić Milan 2, Uspješna Hrvatska 1

Saborski zastupnici sa svojim su glasovanjima gotovi. Sada je red na građane. Popis birača zaključuje se 28. listopada.

'Naravno da će i netko tko nije to napravio do 28. listopada moći dobiti potvrdu za glasovanje i na sam dan izbora', rekla je Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a.

'Milijun i pol kuna za promidžbu po listi u jednoj izbornoj jedinici'

'Ukoliko netko zna da neće biti u mjestu prebivališta na dan izbora, a želi glasati, to može još deset dana prije izbora napraviti tako da se privremeno upiše negdje drugdje', kaže Arsen Bauk, ministar uprave.

Svakako treba provjeriti do kada nam vrijedi osobna iskaznica. 'Ako njihova osobna ne bude vrijedila, glasanje na izborni dan će biti komplicirano jer uključuje odlazak u ured državne uprave', rekao je Duje Prkut iz GONG-a.

Mnogih birača više nema na popisu. 'Od prošlih parlamentarnih izbora negdje 250 tisuća je iz popisa birača u Hrvatskoj prebačeno na popis birača tzv dijaspori, a izbrisani su oni koji su umrli ili im je prestalo državljanstvo', kaže Bauk.

Unutar svoje izborne jedinice moći ćete, uz potvrdu, glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu.

Glasački listići u tisak će nakon 19. listopada. Do tada sve stranke i koalicije moraju prijaviti svoje kandidacijske liste. Glasački listić bit će veći od otvorenih dnevnih novina. Razlog velikih glasačkih listova je preferencijsko glasovanje s kojima će se oni koji nisu glasovali na EU izborima susresti prvi puta.

'Moći će birati ili stranku ili osobu s imenom i prezimenom. Davanje preferencijskog glasa na ovaj način omogućuje biračima da suprotno volji predsjednika stranke ili koalicijskim dogovorima utječu na redosljed ulaska u Hrvatski sabor', kaže Prkut.

Birači tako na ovim izborima imaju puno veći utjecaj na to tko će sjediti u Saboru. Potrebno je samo iskoristiti svoje biračko pravo.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene