Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak više je puta upozorila da političke stranke i izborni kandidati u kampanjama nemaju prilagođene programe za gluhe, slijepe i osobe s intelektualnim teškoćama.


Pred svake izbore aktualiziraju se problemi glasovanja osoba s invaliditetom i osoba smještenih u domovima za starije i nemoćne, onih s intelektualnim teškoćama, slijepim i slabovidnim, gluhonijemima i onima s motoričkim poteškoćama, kojima su nedostatan broj biračkih mjesta u ustanovama u kojima su smješteni i fizičke barijere najčešća prepreka da ostvare svoje ustavno pravo.

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna 'MOST se ne raspada iako ga pokušavaju srušiti'

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak više je puta upozorila da političke stranke i izborni kandidati u kampanjama nemaju prilagođene programe za gluhe, slijepe i osobe s intelektualnim teškoćama, te da su na zadnjim predsjedničkim izborima biračka mjesta organizirana u svega 13 od ukupno 253 ustanove za dugotrajni smještaj.

Ovako se političari koriste prljavim trikovima na Facebooku

Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je na svojoj web stranici upute i apelira na pružatelje usluga smještaja da po njima postupe, kako bi korisnici koji to žele mogli ostvariti svoje biračko pravo.

Upute se odnose na domove socijalne skrbi, obiteljske domove, udruge, vjerske zajednice i druge pružatelje usluge smještaja, te centre za socijalnu skrb.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom upozorava da je ostvarivanje biračkog prava zajamčeno Ustavom i zakonom te da svako kršenje tog prava i onemogućavanje da se to pravo konzumira stavlja osobu s invaliditetom u nepovoljan položaj, odnosno uskraćuje joj se razumna prilagodba.

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

Obveza osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom propisana je Zakonom o suzbijanju diskriminacije, kojim je određeno da će se diskriminacijom smatrati i propust da se osobama s invaliditetom, sukladno njihovim specifičnim potrebama, omogući korištenje javno dostupnih resursa i sudjelovanje u javnom i društvenom životu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook