Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje izborne šutnje

BLOKIRANJE TELEFONA DIP prijavio sve koji su SMS-ovima uznemiravali birače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HAKOM će utvrditi tko je sve na izborni dan slao promidžbene poruke biračima.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u nedjelju kako je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a sa kojih su im upućene promidžbene SMS poruke.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

DIP je to učinio kako bi HAKOM u okviru svojih nadležnosti poduzeo mjere u svrhu utvrđivanja korisnika tih brojeva, te njihova blokiranja, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje birača slanjem sms promidžbenih poruka.

Do 11.30 sati glasovalo 21,55 posto birača. Čak 120.000 više nego na prošlim izborima!

Povjerenstvu se u nedjelju, na dan izbora za Hrvatski sabor, požalilo više građana da dobivaju SMS poruke s pozitivnim ili negativnim sadržajem u odnosu na određene izborne sudionike, takve poruke ocijenili su kršenjem izborne šutnje.

Povjerenstvo podsjeća da je za izborne šutnje, koja je na snazi u subotu i nedjelju do 19 sati, zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabranjeno je i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

GONG o kršenju šutnje

Izborni dan prolazi u znaku pojačanog, ali očekivanog broja dojava građana o nepravilnostima, navode u GONG-u.

GONG prima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose uglavnom na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta kao i ugroženu tajnost glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na glasanje za određene stranke i koalicije koje zbog izborne šutnje nećemo imenovati. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene