Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlazne ankete

Do 16:30 sati glasovalo 46,57 posto birača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završili su najneizvjesniji parlamentarni izbori u povijesti Hrvatske, a biračko pravo imalo je oko 3,8 milijuna građana. Za sada nema dojava o nepravilnostima.

20:10 - Prema konačnim rezultatima izlaznih anketa koje je provela agencija IPSOS, na obrađenih 34,353 glasova situacija se malo promijenila u korist Domoljubne koalicije. Prema novim rezultatima Domoljubna koalicija osvaja 57 mandata, koalicija Hrvatska raste 56 mandata, a MOST 17 mandata.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

HDSSB 2 mandata. ORaH, prema istraživanju ankete neće osvojiti niti jedan mandat, dok IDS-u idu 3 mandata. Koalicija Milana Bandića osvaja 2 mandata, a Živi zid 3 mandata.

U izlaznim anketama agencije IPSOS analizirano je 34.353 ispitanika dok je statistička pogreška ovih analiza +/- 1.83%.

Rimac: Prema informacijama s terena, imat ćemo još minimalno 9 mandata; Dragovan: Znali smo da će rezultat biti neizvjestan

19:00 - Donosimo prve procjene rezultata odnosno izlazne ankete koje je za Novu TV provela agencija Ipsos. Istraživanje je provedeno na 400 biračkih mjesta (40 po IJ). Anketa je rađena na uzorku od 29313 ispitanika.

Objavljene su prve procjene rezultata izbora temeljene na izlaznim anketama - Hrvatska raste 56, Domoljubna koalicija 56, Most 18, HDSSB 2, IDS 3, Živi zid 3, Bandić Milan 2

16:50 - Do 16:30 sati je na birališta diljem zemlje izašlo 46,57 birača. Usporedbe radi, 2011. godine, do 16:00 sati, izašlo je 46,06 posto birača.

U prvoj izbornoj jedinici izašlo je 51,62 posto birača, u drugoj 46,64, u trećoj 48,71, u četvrtoj 45,36, u petoj 41,91, u šestoj 47,81, u sedmoj 49,24, u osmoj 44,52, u devetoj 44,35 i u desetoj 46,55 posto birača.

U Državno izborno povjerenstvo i dalje pristižu informacije o izlaznosti.

Najviše građana izašlo je na izbore u gradu Zagrebu, Tamo je do 16:30 sati svoju građansku dužnost obavilo 50.93% birača. Županija s najvećom izlaznosti je varaždinska županija gdje je na birališta izašlo više od 50% birača, slijedi zagrebačka županija sa 49% izlaznosti.

Od gradova, najviše birača izašlo je u gradu Varaždinu, slijede Gospić i Čakovec.

Državno izborno povjerenstvo u 22 sati održat će press konferenciju na kojoj će objaviti prve neslužbene rezultate parlamentarnih izbora 2015. godine. Druga objava rezultata očekuje se u ponoć.

Hrvatski Sabor na sjednici 14. prosinca 2012. godine donio je odluku o Proglašenju zakona o registru birača. Novim zakonom riješen je dugogodišnji problem – činjenica da smo imali puno više birača nego stanovnika. Na izborima 2015. godine svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe. Na parlamentarne izbore 2011. godine do 16:00 sati izašlo je 1.573.556 birača što je 46,06%, dok je na parlamentarne izbore 2015. godine do 16:30 sati izašlo 1.508.825 birača, odnosno 46.57%.

12:00 - Čak 120 tisuća birača više nego prije četiri godine izašlo je prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, pokazuju podaci koje je u podne objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Najbolji odaziv birača je u I. izbornoj jedinici, na području Zagreba i Zagrebačke županije (23,7 posto) i VII. Izbornoj jedinici koja obuhvaća Karlovačku županiju i dio Zagrebačke kao i Grada Zagreba (23,54 posto), a najlošiji odaziv - 18 posto bio je u V. jedinici koja zahvaća tri slavonske županije. Brojčano, najviše je birača glasovalo u VII. jedinici - 80.471, a najmanje u V. - 50.025 birača.

Među gradovima po izlaznosti prednjače Varaždin (28,4 posto), Gospić (26, 4) te Karlovac (26, 2 posto), a na začelju su Slavonski Brod (17, 8) i Vukovar (19, 8).

U Zagrebu je svoje pravo iskoristilo 23 posto birača (125.000), u Splitu 24,3 (32.000), u Rijeci 23,6 posto (21.000), a u Osijeku 23, 2 posto (19. 800).
DIP će slijedeće podatke o odazivu objaviti u 17 sati.
 

Odaziv birača na izbore

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o izlaznosti birača do 11.30 sati, a prema njima glasovalo je 21,55 posto građana. Na birališta diljem zemlje izašlo je 685.837 birača, najviše u VII. izbornoj jedinici - 82.471.

Izlaznost je znatno viša nego na parlamentarnim izborima prije četiri godine kada je do 11 sati glasovalo tek 16,39 posto biračkog tijela.

 

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. - Do 11.30 sati glasovalo 21,55 posto birača -->> http://bit.ly/1NXGGf9

Posted by DNEVNIK.hr on Sunday, 8 November 2015


Glasovanje političara 

"Očekujem veći odaziv nego na prošlim izborima", izjavio je, uz ostalo, Drago Prgomet nakon glasovanja.

"Jako je važno da svi ljudi izađu na izbore. To je pravo, ali na neki način i građanska, moralna obaveza. Dobro bi bilo da izađe što više ljudi“, poručila je Vesna Pusić. Dodala je kako bi voljela kad bi na birališta izašlo i više od 90 posto građana koji imaju pravo glasa.

U Dnevniku Nove TV i cjelovečernjem programu, Mislav Bago imat će i posebne goste - politički analitičari za Novu TV bit će prof.dr. Tihomir Cipek, Bianca Matković te Željka Antunović. Na Parlamentarnim izborima glasovala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala sve građane s pravom glasa da to isto učine "jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine". "Pozivam sve državljane Republike Hrvatske s pravom glasa da pristupe izborima i daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine", kazala je hrvatska predsjednica.

Tomislav Karamarko na glasovanje je stigao u društvu 18-godišnje kćeri, kojoj je ovo drugi put da glasuje. Naime, prvi put je to pravo iskoristila na predsjedničkim izborima. "Vjerujem da će izlaznost biti velika", rekao je Karamarko novinarima nakon glasovanja.

Svoju građansku dužnost obavio je i Zoran Milanović sa suprugom. "Ljudi, znate koliko je to važno. Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo ranije je bilo samo igra. Ovo je pravi posao", poručio je Milanović, koji se nada dobrom odazivu birača na današnjim parlamentarnim izborima. Na pitanje kako planira provesti izbornu nedjelju odgovorio je citirajući stihove iz pjesme "Odlazak" Tina Ujevića, "u slutnji, u čežnji daljine, daljine, u srcu, u dahu, planine, planine". "Idemo u planine", rekao je Milanović te dodao kako će se naći sa suradnicima i "neće plandovati, jer ima posla i danas".

Na parlamentarnim izborima glasovali su Milan Bandić, Stipe Petrina, Božo Petrov, Josip Leko, Slavko Linić. Ivan Vilibor Sinčić glasovao je u Karlovcu, a nakon glasovanja pozvao je sve hrvatske građane da izađu na izbore i ne dozvole da netko drugi glasuje u njihove ime te da glasaju prema svojoj savjesti.

DIP: Birališta otvorena na vrijeme, nema dojava o problemima

Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na vrijeme su otvorena, s terena nema dojava o problemima, ističu u nedjelju ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su nam da je sve u redu i regularno, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

'Po našim informacijama, na biralištima u BiH jutros nije bilo gužvi, kao ni dojava o eventualnim nepravilnostima', kaže Renata Šantek, potpredsjednica DIP-a nadležna za provedbu hrvatskih parlamentranih izbora u 48 država diljem svijeta.

Oko 3, 8 milijuna birača, u Hrvatskoj i inozemstvu, izlazi u nedjelju na birališta kako bi izabralo novi saziv Hrvatskoga sabora.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina.

Izbori za Sabor provode se, dakle u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta.

U 13:00 i 15:00 sati Nova TV će emitirati vijesti 'Izbori 2015' dok će u 18:15 sati biti emitirana posebna emisija Specijal 'Izbori 2015'. Sve izvanredne vijesti Nove TV, kao i Specijal 'Izbori 2015', te posebnu emisiju o izborima, koja počinje u 21 sat također možete pratiti UŽIVO i na portalu Dnevnik.hr. Podsjetimo, izlazne ankete - prve procjene rezultata izbora na portalu Dnevnik.hr objavit ćemo točno u 19 sati, a prve nepotpune službene rezultate izbora Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u 22 sata. Nakon toga možete na portalu Dnevnik.hr pratiti rezultate iz minute u minutu, kao i prve reakcije, komentare i analize stručnjaka. Osmi su to izbori za Sabor od neovisnosti, prvi parlamentarni na kojima birači mogu koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

NIJE NAODMET PONOVITI Pročitajte zašto je važno izaći na izbore


Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi.

Za naklonost birača bore se političke stranke, koalicije, neovisne liste, kandidati nacionalnih manjina, sveukupno više od 2.300 kandidata sa 166 lista, od kojih su 161 listu istaknule stranke, a pet je neovisnih, 41 je kandidat manjina.

U Hrvatskoj i inozemstvu otvorit će se gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, stotinjak više nego prije četiri godine.

Redovitih biračkih mjesta u Hrvatskoj je 6. 574, u inozemstvu 114, tim brojkama treba dodati i posebna biračka mjesta na kojima glasuju birači na službi u oružanim snagama, zatvorenici, pomorci, birači u ustanovama socijalne skrbi itd.

U inozemstvu je poprilično zanimanje za parlamentrane izbore, potvrđuje to i podatak da se za glasovanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Usporedbe radi, za predsjedničke izbore aktivno registriranih bilo je nešto preko osam tisuća.

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

"Međutim, i na sam dan izbora, a u inozemstvu su to 7. i 8. studenoga, moguće je dokazati svoje biračko pravo provjerom u konzulatu, odnosno u veleposlanstu i ako se ishodi potvrda može se glasovati", ističe predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin i podsjeća da je velik broj takvih potvrda bio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali na ta mjesta, zbog službenog puta, boravka u inozemstvu, a glasuju za listu izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište.

Izbore prati i više od 13.000 tisuća promatrača, mahom stranačkih.

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u 22 sata, nešto kasnije nego inače. Zbog preferencijskog glasovanja i složenijeg načina ispunjavanja zapisnika, biračkim će odborima, procjenjuje se, trebati nešto više vremena da dostave izborne rezultate.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene