Prije tri mjeseca gradonačelnik Milan Bandić najavio je naplatu parkiranja u cijelom gradu pa smo izračunali koliko će nova parkirališta suziti ulice. Tri mjeseca kasnije, u prometnom kolapsu zbog novoocrtanih parkirnih mjesta našli su se stanovnici ulice Vrhovec na Črnomercu.

Galerija


Gužvaju se mravi, ali i automobili u Ulici Vrhovec. Ocrtana su nova parkirališna mjesta, pa je dvosmjerna ulica postala jednosmjerna. Građani se žale da je takvo zatvaranje ulica preko noći nebulozno, a promet je sada preusmjeren u okolne ulice, točnije Ulicu Antunovac, koja je, kako kažu stanari, i prije ovog novog prometnog rješenja bila preuska.

Vezani članci Puste zagrebačke ulice - 1 Ovo se ne viđa često: Visoke temperature opustošile hrvatsku metropolu, pogledajte galeriju Dugovi Zagreba - Nova vlast - 6 Bivši Bandićev pročelnik za financije o onome što čeka Tomislava Tomaševića: "Ne bih mu bio u koži, situacija je složena"

Mic po mic, sada po toj ulici prometuju automobili, ali i autobus. "Antunovac je ulica četvrte kategorije, odnosno nerazvrstana cesta. Drugim riječima, iz više su ulica sada stanovnici primorani skretati u uže ulice", nezadovoljan je stanar Hrvoje Ivić, dok Zagrepčanin Mario Grabić nagađa da je riječ o većem broju parkirališnih mjesta kako bi se proširila naplata zone.

Nervozni su vozači, ali i pješaci, među kojima se našla i jedna uplašena baka zatečena trubom automobila. Kaže da joj sada oko kuće svakodnevno ide "kolonetina". "Ovo je tragikomedija što su napravili, uništili su nam kvart, djeca će poginuti ovdje, pa na Antunovcu se djeca igraju", zabrinut je stanar Karlo Dragičević.

Građani pokrenuli peticiju za povratak na staro

Iz Grada kažu da je sve napravljeno po pravilima. Dobivena je suglasnost MUP-a, vijeća gradske četvrti i mjesnog odbora. No mi se pitamo zašto onda nitko o tome nije obavijestio građane koji tamo žive, već se sve radilo iza njihovih leđa. Gradonačelnik obećava, popravit će sve.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim zagrebačkim naseljima. Zbog parkirališnih mjesta puno dvosmjernih ulica podsjeća na jednosmjerne. Automobili se ovdje teško mimoilaze, a česte su i prometne nesreće. Najbolji pokazatelj toga je velika mrlja ulja koja se nalazi na raskrižju, a koja je rezultat posljednje velike prometne nesreće.

"Auti su parkirani s jedne strane i oni zaklanjaju pogled svima koji dolaze, sudari su relativno česti", tvrdi jedan od stanara.

Svi gradovi europskih metropola idu prema tome da imaju manje automobila, dok Zagreb, kaže Tomislav Tomašević, ide u obrnutom smjeru. "U Zagrebu ima više automobila po stanovniku nego u Beču, s kojim se često želimo uspoređivati", poručio je.

U Zagrebu zato stanari Vrhovca kreću u borbu. Pokrenuli su peticiju i zasad skupili 350 potpisa. Žele da se ulici vrati stari izgled jer ovo novo rješenje, kažu, nije logično. Po njemu je i ovo nekadašnje dvorište stanara sada postala ulica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr