Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konačno

Pao "štancer" pasa: Oduzeti mu štenci, mnogi bolesni, a još 30 ih je nestalo. Policija izdala važno upozorenje

Ilegalna uzgajivačnica
Ilegalna uzgajivačnica Foto: PU Zagrebačka
Zagrebački policijski inspektori u stanu osumnjičenog zatekli su 15 štenaca koji su bili namijenjeni za nelegalnu prodaju. Psi su držani u neprimjerenim uvjetima, bili su bolesni, mnogi nisu bili cijepljeni te su oduzeti i smješteni u gradski azil, a protiv ilegalnog "štancera" podnesena je prekršajna prijava.

Nakon višednevne istrage zagrebačka policija u petak je raskrinkala ilegalnu uzgajivačnicu pasa te je oduzela pse, a protiv "vlasnika" je podnesena prekršajna prijava.

U stanu osumnjičenog policija je zatekla 15 štenaca različitih pasmina (pudl i patuljasti špic/pomeranac) koji su bili namijenjeni za prodaju. Ista osoba posjeduje i dva psa koje nije cijepila protiv bjesnoće u propisnom roku, a uvidom u bazu "Lysacan" – Upisnik cijepljenja pasa protiv bjesnoće, utvrđeno je kako posjeduje ukupno 30 pasa koji nisu zatečeni na lokaciji te nisu u propisanom zakonskom roku odjavljeni pri nadležnoj ovlaštenoj organizaciji koja vodi Upisnik, stoji u izvješću policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija okotila 32 šteneta Koja li je tajna? Uginuo najstariji pas na svijetu, jeo je hranu neuobičajenu za pse

Pročitajte i ovo Ilustracija opasne pasmine Znate li koji psi su opasni i kako se postupa u slučaju njihovog napada na čovjeka ili drugu životinju? Vlasnik takvog psa ne može biti bilo tko

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata podnijet će protiv osumnjičenog optužni prijedlog pri nadležnom Prekršajnom sudu. Naređeno je i provođenje preventivnog cijepljenja protiv bjesnoće i odjava pasa koji nisu u posjedu, a Prekršajnom sudu podnesen je i optužni prijedlog za oduzimanje imovinske koristi.

Štenci koji su bili namijenjeni za prodaju, njih 15, zbog neprimjerenih uvjeta držanja privremeno su oduzeti te su smješteni u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, Dumovec. Nekoliko pasa zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je smješteno u veterinarsku ambulantu i stavljeno pod terapiju. Preostali psi dobrog su zdravstvenog stanja te su pod stalnom veterinarskom skrbi.

Važno upozorenje građanima

Državni inspektorat poziva građane da, ako se odluče za kupovinu kućnih ljubimaca, ne kupuju od uzgajivača koji nisu registrirani za uzgoj s obzirom na to da se uglavnom radi o preprodavačima koji nekontrolirano razmnožavaju kućne ljubimce s ciljem ostvarivanja nelegalne dobiti, a takve životinje najčešće su dvojbenog podrijetla, nerijetko dolaze iz zemalja iz okruženja iz kojih su nelegalno ušle na područje EU-a te su upitnog zdravstvenog statusa (nisu cijepljene ni označene).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene