Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trud će se isplatiti

Novo rješenje za gužve na cestama? - Pitajte ove mlade inovatore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inovacije bi trebale riješiti gužve na cestama, smanjiti potrošnju vode na zalijevanju javnih površina...

Kako bi, što je više moguće, smanjio troškove, a povećao produktivnost - Dubrovnik je započeo s projektom 'Pametan grad'. Mladi inovatori pozvani su da predlažu svoja rješenja koja će unaprijediti život u Gradu, a sve to financiralo bi se novcem iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Informatizacija Želite promijeniti svojeg doktora? Dobra vijest: Više nećete morati hodati od šaltera do šaltera Slika nije dostupna Sam napisao projekt Evo kako je on iskoristio novac iz fondova Europske unije!

Prva pametna svjetiljka javne rasvjete u Dubrovniku, a među prvima u Europi, u sebi ima ugrađene senzore za pokret, temperaturu ili onečišćenje zraka, a može se spojiti i kao video kamera. Ovakva javna rasvjeta uskoro bi trebala osvjetljavati čitavi Dubrovnik, a to je tek početak projekta 'Dubrovnik pametan grad'.

Ulazite li u naše restorane i zalogajnice s povjerenjem?

Inovacije će riješiti i gužve na cestama. Rješenje je u senzorima za parking.

Inovacije će smanjiti i potrošnju vode na zalijevanju javnih površina, ugradnjom prskalica koje mjere vlažnost tla, umjesto dosadašnjih koji se pale prema tajmeru.

'Ako slučajno padne kiše, on će svejedno tajmerski upaliti ili ugasiti taj uređaj. Ovdje u mom slučaju, senzor očitava vlažnost i na temelju vlažnosti on pali te prskalice. Računi za vodu će biti manji nego danas', objašnjava inovator Mislav Medić.

Trud će se isplatiti

U projektu Pametan grad većinom sudjeluju mladi inovatori, a njihovi izumi trebali bi se primijeniti najkasnije do 2020.

'Ovakve projekte danas prepoznaje Europska unija, kroz niz svojih fondova tako da je veliki naglasak na smart gradovima, kakav mi želimo postati', rekla je Andrea Novaković iz razvojne agencije DURA.

Došli, vidjeli, razvalili: Hrvatski inovatori pokupili 8 medalja!

Inovacije se mogu primijeniti i u najvažnijoj gospodarskoj grani, u turizmu. Andrejova inovacija je elektronička dubrovačka kartica.

'Da u trenutku kada bi se korisnik približio spomeniku ili umjetnini u muzeju, njegov pametni telefon bi prikazao dodatne informacije o tome što on upravo gleda', kaže inovator Andrej Šarić.

A uz manje troškove i sretnije turiste cijeli trud će se isplatiti!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene