Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su obje vlade načelno prihvatile inicijativu Europske komisije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, sada je vrijeme da se putem 'tihe diplomacije' postigne dogovor o elementima europskog posredništva, izjavio je u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor.


'Sada je vrijeme za tihu diplomaciju', rekao je Pahor dodajući da se u četvrtak sastao s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, a danas s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, rekavši da ne može govoriti o pojedinostima tih razgovora. Pahor je rekao da njegova vlada ima neke inicijative koje želi proučiti zajedno s Europskom komisijom i hrvatskom vladom. Najavio da će se sljedeći tjedan sastati ministri vanjskih poslova dviju zemalja, a da će se on sastati s hrvatskim kolegom Sanaderom kada obojica ocijene da je to potrebno.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Imaju više od 1300 novozaraženih i veliki broj pacijenata na intenzivnim odjelima: Počeli s objavljivanjem pomalo neobičnih popisa Gužva na granici, ilustracija Dobro nam došli, susjedi! Hrvatska od sutra za Slovence obojana u zeleno

'Ambicija predsjednika vlada Slovenije i Hrvatske i njihovih ministara vanjskih poslova jest da se što prije dogovore elementi europskog posredništva kako bi moglo doći do nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i uspješnog raspleta za Sloveniju, Hrvatsku i EU', rekao je Pahor. Nakon što su hrvatska i slovenska vlada načelno prihvatile inicijativu povjerenika Rehna da se u rješavanje graničnog prijepora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora uključi skupina stručnjaka pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, počeli su razgovori o mandatu i o okviru unutar kojega bi djelovala takva skupina.

Na zadnjem sastanku ministara vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara s povjerenikom Ollijem Rehnom prošli utorak u Bruxellesu razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih.