Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Načelno prihvaćena inicijativa EK

Pahor u Bruxellesu: 'Vrijeme je za tihu diplomaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su obje vlade načelno prihvatile inicijativu Europske komisije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, sada je vrijeme da se putem 'tihe diplomacije' postigne dogovor o elementima europskog posredništva, izjavio je u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor.

'Sada je vrijeme za tihu diplomaciju', rekao je Pahor dodajući da se u četvrtak sastao s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, a danas s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, rekavši da ne može govoriti o pojedinostima tih razgovora. Pahor je rekao da njegova vlada ima neke inicijative koje želi proučiti zajedno s Europskom komisijom i hrvatskom vladom. Najavio da će se sljedeći tjedan sastati ministri vanjskih poslova dviju zemalja, a da će se on sastati s hrvatskim kolegom Sanaderom kada obojica ocijene da je to potrebno.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

'Ambicija predsjednika vlada Slovenije i Hrvatske i njihovih ministara vanjskih poslova jest da se što prije dogovore elementi europskog posredništva kako bi moglo doći do nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i uspješnog raspleta za Sloveniju, Hrvatsku i EU', rekao je Pahor. Nakon što su hrvatska i slovenska vlada načelno prihvatile inicijativu povjerenika Rehna da se u rješavanje graničnog prijepora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora uključi skupina stručnjaka pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, počeli su razgovori o mandatu i o okviru unutar kojega bi djelovala takva skupina.

Na zadnjem sastanku ministara vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara s povjerenikom Ollijem Rehnom prošli utorak u Bruxellesu razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene