Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijepe želje

Pahor: Što prije završite pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić sastao se u Ljubljani sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je zaželio da Hrvatska što prije završi pristupne pregovore s Europskom unijom.

Predsjednik Mesić i slovenski premijer nakon sastanka nisu davali izjave. Ured predsjednika slovenske vlade u priopćenju za javnost objavio je da su razgovarali o arbitražnom sporazumu dviju država, stanju i europskim perspektivama zemalja u regiji, a osobito o 'izvanredno uspješnom' jučerašnjem sastanku premijera Pahora i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor koji iskazuje spremnost Zagreba i Ljubljane da se nastavi politički dijalog i prodube gospodarski odnosi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pahor o odnosima 'Iskreno prijateljstvo s Hrvatskom nakon arbitražnog sporazuma? Slika nije dostupna O Pahoru i inicijativi EK Sastanak Sanadera, Mesića, Bebića i čelnika stranaka zbog Slovenije

'Na kraju susreta s hrvatskim predsjednikomStjepanom Mesićem slovenski premijer Pahor ponovo je izrazio spremnost i očekivanje da se što prije riješe preostala otvorena bilateralna pitanja i zaželio Hrvatskoj da uskoro zaključi pristupne pregovore s Europskom unijom', navedeno je u priopćenju o razgovorima iz ureda slovenskog premijera.

Sastanak s Kosor 'premašio očekivanja'

Prije susreta s predsjednikom Mesićem Pahor je izjavio da je njegov sastanak s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u srijedu u Kranjskoj Gori premašio očekivanja.'Stvari o kojima smo se dogovorili već se rješavaju', rekao je Pahor, ne želeći otkriti detalje. Pahor je rekao da je arbitražni sporazum o rješenju graničnog pitanja koji je postigao s hrvatskom premijerkom 'najviše što se moglo postići', izrazio očekivanja da će on u Sloveniji također dobiti potvrdu te rekao da će njegova vlada voditi intenzivnu kampanju kako bi do toga došlo.

>>Pahor: 'U dva sata dogovorili smo više od očekivanog'

Istodobno je slovenski premijer izrazio interes da Ljubljanska banka u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji, zemljama u kojima ima teškoća zbog pitanja stare devizne štednje, ponovo vrati svoje nekadašnje pozicije. Pahor je rekao da je službena slovenska pozicija za sada i dalje kako je pitanje duga Ljubljanske banke štedišama stvar sukcesije bivše Jugoslavije, ali da je možda moguć i drukčiji pristup ako bi o tome došlo do sporazumnog dogovora, s čime bi se u konačnici morao složiti i slovenski parlament.

Pri završetku svog posjeta Ljubljani predsjednik Mesić u parlamentu je razgovarao i s predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom, a primio ga je i ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene