Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimistično o odnosima s Hrvatskom

Pahor: 'U dva sata dogovorili smo više od očekivanog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je jučer u Ljubljani, uoči popodnevnog susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, da je vrlo zadovoljan rješavanjem otvorenih pitanja s Hrvatskom, a istodobno je izrazio želju da Nova ljubljanska banka proširi svoj utjecaj i na područje Hrvatske.

Pahor je rekao da je njegov susret u srijedu u Kranjskoj Gori s predsjednicom Hrvatske vlade Jadrankom Kosor bio vrlo uspješan i da to želi ponoviti i s predsjednikom Mesićem. 'Stvari se već rješavaju, a na jučerašnjem susretu s premijerkom Kosor u dva sata smo riješili više pitanja nego što smo i planirali', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade, a uoči susreta s predsjednikom Mesićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad na Boruta Pahora Slovenskoj oporbi zbog WikiLeaksa sumnjiva arbitraža s Hrvatskom Slika nije dostupna 'Poboljšava odnose' Pahor pozvao Slovence da podrže sporazum o arbitraži

>> Pahor: Vatra između mene i Kosor neće se ugasiti

' Prijateljski odnosi da rezultate na mnogim područjima'

Pahor je rekao da ne želi komentirati medijska nagađanja koja su se pojavila nakon njegova susreta s Kosor da će Slovenija prije pristupne konferencije idućeg mjeseca dopustiti otvaranje poglavlja o ribarstvu i okolištu, dok će poglavlje vanjska i sigurnosna politika ostati za otvaranje kasnije jer Slovenija još neće ukloniti svoju zadršku. Ponovivši kako se 'stvari već rješavaju' Pahor je rekao da ne želi specificirati o kojim je pitanjima riječ, ali da 'prijateljski' odnosi među državama daju rezultate na mnogim područjima.

Što se tiče arbitražnog sporazuma, Pahor je izrazio uvjerenje da će on i u Sloveniji biti ratificiran, pri čemu je rekao da ni Slovenija od Hrvatske još nije dobila ratifikacijski dokument iako je Sabor sporazum već ratificirao. Pahor je dodao kako vjeruje da na konačno potvrđivanje arbitražnog sporazuma u Hrvatskoj i razmjenu ratifikacijskog dokumenta neće djelovati 'negativno stajališe' novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o sporazumu. Josipović u Saboru prilikom ratifikacije nije glasovao za ratifikaciju, za razliku od drugih zastupnika SDP-a, ali je u predsjedničkoj kampanji rekao da će odluku Sabora poštovati. Pahor je rekao da uzlazna linija odnosa s Hrvatskom djeluje na različitim područjima, što osjećaju i obični građani.

Nova Ljubljanska banka jaka i u Hrvatskoj

Istaknuo je i želju Slovenije da Nova Ljubljanska banka (NLB), unatoč neriješenom pitanju štednje hrvatskih građana, postane jaka regionalna banka na području Hrvatske, BiH i Makedonije. Slovenija službeno, kako je dodao, i dalje smatra da je to sukcesijsko pitanje, ali je moguće tražiti i naći i 'druge instrumente' kako bi se pitanje riješilo, 'no o eventualnim drugim rješenjima bit će upoznat i parlament', dodao je Pahor. Predsjednik slovenske vlade također je naglasio važnu regionalnu ulogu Slovenije i Hrvatske na 'zapadnom Balkanu' i naglasio da bi se konferencija o europskoj perspektivi regije uz prisutnost šefova država i vlada iz regije, te predstavnike Europske komisije i Europskog vijeća mogla održati u travnju u Sloveniji.

'Uspješna suradnja obje države u NATO savezu'

Predsjednik Mesić u četvrtak je na Brdu kod Kranja nakon razgovora sa slovenskim domaćinom Danilom Tuerkom ocijenio da su ranije tenzije lanjskim dogovorom premijera i obnovljenim kontaktima omogućile da se međusobni odnosi dignu na višu razinu, te izrazio očekivanje da će se tako i nastaviti. Njegov domaćin predsjednik Tuerk izjavio je nakon sastanka s Mesićem da su dvije države na dobrom putu da riješe preostala otvorena pitanja. Tuerk je ocijenio da Slovenija i Hrvatska već sada uspješno surađuju u NATO savezu, te istaknuo njihovu buduću zajedničku europsku ulogu u regiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene