Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posredništvo EK?

Pahor očekuje potporu Pariza u sporu s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor danas je za posjeta Francuskoj izjavio da iz razgovora s premijerom Francoisom Fillonom nije stekao dojam da Francuska želi posredovati u slovensko-hrvatskom graničnom sporu te da večeras od predsjednika Nicolasa Sarkozyja očekuje razumijevanje za slovenska stajališta.

'Tražimo razumijevanje za slovenska stajališta u vezi s Hrvatskom. Slovenija se ne protivi širenju EU-a, ali očekujemo da će države Europske unije razumjeti našu suzdržanost i da će poduprijeti ideju Europske komisije o posredništvu u tom sporu', rekao je Pahor novinarima u Parizu. Dodao je da je iz razgovora s francuskim dužnosnicima stekao dojam da Francuska ne želi preuzeti ulogu posrednice, nego da podupire ideju Europske komisije. 'Iz današnjih razgovora ne može se naslutiti da Francuska želi posredovati, naprotiv, mislim da su poduprli Rehnovu zamisao o posredništvu', rekao je Pahor. Ocijenio je da je riječ o zamisli koja je u ovom trenutku najrealnija i s najvećim izgledima da uspije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog skriven od javnosti EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu Slika nije dostupna O odnosima s Hrvatskom Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

Pahor je dodao da bi zamisao o posredništvu tzv. vijeća mudraca uskoro moglo biti jasnije predstavljena. 'Imena (posrednika) koja se spominju vrlo su ugledna i mogla bi na nepristran način pomoći da se to pitanje riješi politički te držim da možemo vedrije gledati u budućnost. Bitno je kakav će biti posrednički plan, a očekujemo da će to biti uskoro poznato', rekao je Pahor slovenskim novinarima u Parizu. Naglasio je da će možda već idući tjedan slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar posjetiti Bruxelles i o posredništvu razgovarati s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Tako bi mogao više saznati o planovima EK-a o posredništvu te iznijeti slovenska stajališta i zamisli, dodao je.

>> 'Slovenija ušla u EU jer je iskreno htjela riješiti granični spor'

Pahor je rekao da je slovenski ministar vanjskih poslova Žbogar spreman na susret s hrvatskim kolegom Goranom Jandrokovićem, kako bi se što bolje pripremio 'informativan' sastanak premijera dviju država. 'Na našoj strani za to postoji politička volja', rekao je Pahor. Slovenski premijer nije želio potvrditi navode novinara da su za 'vijeće mudraca' uz Marttija Ahtisaarija i Roberta Badintera predvidjeli i švicarsko-grčku pravnicu Mariju Livanos Cattaui. 'Znamo sva imena, ali vaš podatak ne mogu ni potvrditi ni zanijekati', rekao je Pahor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene