Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Pahor nakon susreta s Brownom

'Slovenija ušla u EU jer je iskreno htjela riješiti granični spor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak se u Londonu sastao s britanskim premijerom Gordonom Brownom, izjavivši nakon susreta da je Slovenija sklona varijanti da se prijeporno granično pitanje s Hrvatskom rješava posredništvom.

'Po našoj ocjeni to je sada jedina realna mogućnost da se u razumno kratku vremenu riješi ili se predloži rješenje za granično pitanje', rekao je Pahor slovenskim novinarima u Londonu nakon susreta s Brownom, kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA. Pahor je dodao da unatoč načelnoj sklonosti tom prijedlogu, Slovenija, prije nego konačno odluči o mandatu posredničke skupine, želi dobiti 'cjelovitu sliku'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Riječ na F Što je to Dalaj-lama doista rekao? Slika nije dostupna Tuerk i Pahor protiv povećanja PDV-a za novine na 20 posto

'U Londonu su s razumijevanjem prihvatili ono što smo im rekli'

'Prije te odluke savjetovat ću se i u vladi, i s parlamentarnim političkim strankama. No, smatram da je u ovom trenutku upravo posredništvo ne samo jedini nego i realan put da se riješi granično pitanje koje već 17 godina opterećuje odnose dviju država', rekao je Pahor, dodavši da bi ovaj put to konačno moglo i uspjeti. Pahor je dodao kako 'misli da su u Londonu s razumijevanjem prihvatili ono što smo im rekli' objašnjavajući slovenska stajališta u sporu s Hrvatskom.

Pahor je u izjavi dodao da je s britanskim premijerom razgovarao o rješavanju gospodarske i financijske krize. 'Britanski premijer smatra da Slovenija krizu rješava na pravi način i da su naše mjere dobre', rekao je Pahor nakon susreta u Downing Streetu. Dodao je da je britanskog premijera pozvao da što prije posjeti Sloveniju koja i sama traži odgovore i mjere kako ubuduće spriječiti nastanak krize u bankarstvu i njezino prelijevanje najprije na područje financija, a onda i u realno gospodarstvo. S Pahorom su u Londonu bili i ministri financija i gospodarstva Franci Križanič i Matej Lahovnik.

Slovenija ušla u EU jer je iskreno htjela riješiti granični prijepor

Pahor je rekao da je njegova zemlja ušla u EU, unatoč graničnom prijeporu s Hrvatskom, jer je pokazala iskrenu namjeru da ga riješi sporazumom Drnovšek-Račan. 'Granični prijepor svojedobno je bio uvjet i za naš napredak u pregovorima s Europskom unijom, ali je tada Slovenija iskreno pokušala da se prijepor riješi sporazumom Drnovšek-Račan koji je Slovenija poduprla, a Hrvatska nije', rekao je Pahor slovenskim novinarima nakon sastanka s britanskim premijerom Gordonom Brownom u Londonu, javlja STA.

Zato nisu u pravu, nastavio je Pahor, oni u Hrvatskoj koji sada tvrde da treba ukinuti blokadu Hrvatske iz načelnih razloga jer je i Slovenija ušla u Uniju s otvorenim graničnim pitanjem. 'Slovenija je dobila zeleno svjetlo jer je iskreno pokušala riješiti prijepor, iako je izostao konačan dogovor. EU nas je stalno upozoravao da se mora riješiti granično pitanje i zato su uslijedili pregovori Račan-Drnovšek. Sporazum je na slovenskoj strani odobrio i parlamentarni odbor za vanjsku politiku, ali se sve zaustavilo u Hrvatskoj', objasnio je Pahor.

Prenio slovenska stajališta

Slovenski mediji neslužbeno u četvrtak prenose da je Pahor predsjedniku vlade utjecajne članice EU-a iznio mišljenja i očekivanja Ljubljane o stajalištima europskih ustanova o hrvatsko-slovenskom sporu, stanju dijaloga s Hrvatskom te o inicijativi Europske komisije po kojoj bi se granični bilateralni prijepor rješavao uz pomoć tročlanog 'vijeća mudraca', a ne međunarodne sudske ustanove.

Ljubljansko 'Delo' tvrdi da London neslužbeno ocjenjuje da ometanje Hrvatske na putu u EU 'nije dobro za stabilnost regije', ali da razumije i logiku Slovenije koja je blokadom pregovora 'izrazila svoje stajalište' u sporu. Isto tako, tvrde slovenski mediji, britanska vlada drži da bi inicijativa EK-a mogla pomoći jer se smatra vrlo poticajnim što se među mogućim posrednicima spominje Martti Ahtisaari kao iskusan pregovarač, ali podupire i svaku mogućnost rješenja o kojem bi se mogle dogovoriti dvije države.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene