Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar u Pragu

Češka podupire posredništvo Europske komisije u sporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češko predsjedništvo Europske unije podupire zamisao Europske komisije o posredništvu u slovensko-hrvatskom graničnom pitanju, izjavio je u Pragu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

'Češko predsjedništvo podupire zauzimanje Europske komisije. To bi omogućilo da se do kraja godine riješi granično pitanje i da Hrvatska završi pristupne pregovore s Unijom', izjavio je Žbogar pred kraj dvodnevna posjeta Češkoj, tijekom kojega je razgovarao s češkim kolegom Karlom Schwarzenbergom i drugim visokim dužnosnicima. Žbogar je češkim sugovornicima objasnio kako vidi zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima i moguće rješenje, a prijedlog o posredništvu, o kojem je nedavno obje strane obavijestila Europska komisija preko povjerenika Ollija Rehna, nazvao je 'realnim načinom razrješenja, osobito zato što predviđa da se to vremenski poklopi sa završetkom hrvatskih pregovora s EU-om'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EK nije zabrinuta Češka: Vladi izglasano nepovjerenje, i dalje će predsjedati EU-om Slika nije dostupna Posredništvo EK? Pahor očekuje potporu Pariza u sporu s Hrvatskom

>> Pahor očekuje potporu Pariza u sporu s Hrvatskom

'Usporedno bi tekla dva procesa: hrvatski pregovori s Unijom i posredništvo. Potkraj godine istodobno bi se riješilo granično pitanje i zaključili hrvatski pregovori s EU-om', dodao je Žbogar. Također je izjavio da češko predsjedništvo EU-a podupire napore Bruxellesa da se na taj način postigne rješenje te i samo stoji iza takva prijedloga. I sama Češka želi da dogovor bude što prije postignut, iznio je Žbogar. Kako prenosi STA, Žbogar je rekao da se u Muenchenu na rubu sigurnosne konferencije spreman sastati s hrvatskim kolegom Goranom Jandrokovićem premda susret nije unaprijed dogovoren.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene