Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majstor odugovlačenja

Pahor izjavio da će njegov prvi susret s Kosor biti neslužben

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da bi njegov prvi susret s njegovom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor mogao biti neslužben.

'Novoj hrvatskoj predsjednici vlade Jadranki Kosor čestitao sam pismeno i telefonski. Kad se odlučimo za susret, o tome ćemo obavijestiti javnost, a prvi će susret vjerojatno biti neslužbene naravi i namijenjen upoznavanju', rekao je Pahor na konferenciji za novinare u četvrtak nakon redovite sjednice vlade, odgovorivši tako na pitanje priprema li se na susret s novom hrvatskom premijerkom.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

>> 'Sanader je pokazao nepoštovanje prema Sloveniji i EU'

Pahor se s bivšim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom sastao na neslužbenom susretu upoznavanja u Mokricama potkraj veljače, kad stajališta o otvorenim pitanjima nisu približena. Njihova drugog susreta, koji se trebao održati u Hrvatskoj, nije bilo iako ga je slovenski premijer više puta najavljivao, uvijek dodajući da od tog susreta ne treba previše očekivati i da će ga biti kad obje strane ocijene da je to korisno. Visoki slovenski predstavnici ovih su dana u više navrata istaknuli da bi se Hrvatska morala 'vratiti' u prekinute pregovore koji su se vodili u okviru inicijative europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Ti su se pregovori, tvrdi Ljubljana, završili bez rezultata 'jer je Hrvatska iz njih istupila' iako su obećavali napredak i približavanje stajališta.

Slovenci očekuju da bi se pomak mogao dogoditi na jesen

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u početku tjedna da je potrebno nastaviti dijalog ondje gdje je prekinut, istaknuvši kako očekuje da bi to moglo biti idućih mjeseci, bilo u okviru Rehnova procesa ili na osnovi neke nove inicijative švedskog predsjedništva EU-a. No Balažic je za dosadašnji zastoj u pregovorima Hrvatske i Europske unije odgovornost prebacio na Hrvatsku, a ne na Sloveniju i granični prijepor zbog kojih Ljubljana blokira pristupne pregovore.

Izjavio je da su 'ključevi' za deblokadu u hrvatskim rukama i da je potrebno "slušati" Europsku uniju i Sloveniju kako taj ključ upotrijebiti. Neslužbeno, slovenski izvori očekuju da bi se pomak u vezi s otvorenim pitanjima mogao dogoditi na jesen, a jasniju sliku očekuju nakon međunarodnoga strateškog foruma o energetici i zapadnom Balkanu koji se održava 30. i 31. kolovoza, na koji su pozvani i najviši predstavnici hrvatske vlade. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene