Obavijesti Video Pretražite Navigacija
No i dalje vodeći

Pada potpora SDP-u, a raste HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se trend smanjenja izborne potpore SDP-u te porast potpore HDZ-u, pokazalo je mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop.

Osim SDP-a i HDZ-a, još samo Laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini, a zabilježen je rast potpore HNS-a. Istraživanje je telefonski napravljeno u prva dva radna dana u svibnju na uzorku od 1.300 ispitanika.

Na ljestvici stranačkih preferencija SDP je na prvom mjestu, ispred HDZ-a i Hrvatskih laburista. SDP početkom svibnja bilježi novi najslabiji rezultat od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno sada 24,8 posto izbora (prema prošlomjesečnih 25 posto, ili najviših 34 posto iz veljače prošle godine). Unatoč ovom padu potpore u zadnjih godinu dana, SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka, ali sa sve manjom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

>> Vladi pada popularnost, ali najnegativniji političar je Karamarko

HDZ-u je nakon prošlomjesečnih izbora za Europski parlament povećana izborna potpora koja sada iznosi 19,5 posto (prema 18,8% iz travnja, odnosno 16,2% iz lanjskog svibnja). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze i Hrvatski laburisti s izborom od 9,0 posto (prema 9,2% iz travnja; najbolji rezultat zabilježen je u prošlogodišnjem prosincu 10,2%).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,9% izbora (prošli mjesec 43,8%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Dragutin Lesar s izborom od 7,2% (prošli mjesec 7,1%), a premijer Milanović s izborom od 4,7 posto je na trećem mjestu.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara četvrti mjesec zaredom drži Tomislav Karamarko koji je s ovomjesečnih 29,6% izbora, dok je Zoranu Milanoviću na drugom mjestu porastao izbor za najnegativnijeg hrvatskog političara i sada iznosi 16,4 posto (prema 14% iz travnja).

Glavne teme

U posljednjem istraživanju izdvojila se jedna tema po učestalijem izboru za događaj/temu mjeseca travnja: gospodarska kriza, rast nezaposlenosti, štrajkovi i prosvjedi radnika, rast cijena s izborom od 25%. Slijede tri teme s izborom od 6 do 8 posto: izbori za Europski parlament (8,8%), prosvjed na Trgu bana Jelačića protiv uvođenja dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru (7,5%), teška prometna nesreća u Slav. Brodu (6,9. Četiri su događaja s izborom između 4 i 6 posto: poplave i klizišta zemlje (5,8%), odluka o sanaciji duga zdravstvenog sustava (4,7%), najava privatizacije CO i HPB (3,4%), najava prvosvibanjskog prosvjeda sindikata (3,4%). Sve su ostale teme zabilježile rijeđi izbor.

Vlada RH u svom šesnaestom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 34,6 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 35%), dok vladinu politiku ne podržava 50,9 posto građana (prema 49,7% iz travja) uz 14,5 posto neodlučnih. U usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači prošle godine ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na ovomjesečnih 34,6 posto. Taj je trend zabilježen i u školskoj ocjeni rada Vlade koja i ovaj mjesec dobila mršavu dvojku (2,22), dok je u prvom mjerenju u mandatu ove Vlade početkom veljače prošle godine ta ocjena iznosila 3,10.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene