Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajuć glavni razlog

Pada broj korisnika socijalne naknade u Hrvatskoj: No je li to dobra vijest?

Socijalna samoposluga - 2
Socijalna samoposluga - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Socijalna naknada u Hrvatskoj Socijalna naknada u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr Građani/Ilustracija Građani/Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Socijalna samoposluga - 1 Socijalna samoposluga - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Socijalna samoposluga - 2 Galerija 1/4 >>
Socijalnu naknadu u Hrvatskoj danas prima 34.996 ljudi. Glavni razlog smanjena broja slučajeva je iseljavanje, ali i odumiranje stanovništva.

Korisnika socijalne naknade u Hrvatskoj sve je manje. U samo tri godine brojka se smanjila za 10.000. No struka kaže da nije to jer se bolje živi već je glavni razlog iseljavanje.

Nakon 15 godina radnog staža u bolnici i pretrpljenog srčanog udara Tomislav je ostao bez posla, a njegova obitelj od tada živi od socijale.

"Pokušavao sam u razno raznim firmama, ali jednostavno po 5, 10 dana te zaposle, ne daju ti ništa i onda kažu "nisi zadovoljio, idi dalje", kaže Tomislav Terzić.

Njegova peteročlana obitelj živi od 3400 kuna i to u podstanarstvu.

"Ne radimo ni jedno ni drugo. Živimo tako da odem u Rijeku ljubavi volontiram, dobijem tamo nešto, dobiješ nešto od rodbine i preživiš nekako dan", nastavlja Terzić.

"Ja sam inače završeni frizer, ali posla nema, tako da konobarim, non-stop sam u šanku, radim. Kad god se nešto ukaže prihvaćam, ne biram posao, ne biram ništa", kaže Kristina Terzić.

Ovakvih slučajeva u samo tri godine u Hrvatskoj je manje za 10.000. Danas naknadu prima njih 34.996.

A iznos zajamčene minimalne naknade za radno sposobnog samca iznosi 800 kuna, za radno nesposobnog 920 kuna. Za kućanstvo se utvrđuje u iznosu koji predstavlja udio svakog člana kućanstva. Za samohranog roditelja 800 kuna, za odraslu osobu 480 kuna, za dijete 320 kuna te dijete samohranog roditelja 440 kuna.

Pad korisnika socijalne naknade doživjela je i Baranja. Socijalu primaju 1092 osobe manje nego 2016. godine. Zašto je naknada manje, razloga na istoku zemlje je više.

"Iseljavanje radno sposobnog stanovnistva, umiranje starih i nemoćnih osoba, smanjenje broja korisnika se odnosi i na javne radove", kaže Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir .

"Prije su odlazile glave obitelji, a danas ne vide izlaza, situacija je preteška tako da odlaze cijele obitelji", rekla je Štefica Čućak, predsjednica Udruge Rijeka ljubavi.

Tako da na kraju i optimistične brojke pokazuju demografski potop Baranje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene