Snježana (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Snježana (Foto: Dnevnik.hr) - 1

"Jako je puno žena po selima koje su silovane, koje ne progovaraju, a znamo da je preko 200 djece rođeno iz silovanja", rekla je gospođa Snježana.


Još i danas postoje žrtve agresorskog terora koje čekaju pravdu. Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV razgovarala je u Vukovaru s gospođom Snježanom, žrtvom silovanja u Domovinskom ratu.

"Sljedeće minute posvećujemo onim ženama, onoj tamnoj brojci za koju nikad nije pravda zadovoljena, ženama žrtvama silovanja kao ratnog zločina, ženama koje se do hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid nisu našle ni u jednoj optužnici bilo pred domaćim sudom, bilo pred međunarodnim sudovima, osim ako nisu bile dovoljno hrabre, poput moje gošće gospođe Snježane, koja je bila dovoljno hrabra da sama pokrene privatnu tužbu protiv počinitelja.

Dvanaest godina vam je trajao proces, gospođo Snježana, je li pravda zadovoljena?

Nije pravda zadovoljena. Zločinci u su bijegu, prvooptuženi je pobjegao odmah prije početka samog suđenja, država mu je otkupila kuću, dala mu mogućnost bijega. Drugooptuženi je ostao do kraja, ali je pobjegao s izricanja presude. Ono što mene boli je što mu je kao bivšem policajcu, hrvatskom policajcu, sindikat policije davao plaću svih tih 12 godina.

Znači, on je radio u hrvatskoj policiji?

Tako je. Suspendiran je, ali je pod suspenzijom primao 3900 kuna plaću i sindikat policije mu je plaćao odvjetnika, dok sam ja kao žrtva bila sama i nezaštićena u potpunosti.

Je li on na nekoj tjeralici? Je li u Srbiju poslan neki Interpolov zahtjev?

Da, za prvooptuženim je izdana međunarodna tjeralica, a za drugooptuženog je lažirana smrt, stavljeno je da je kao umro.

Gospođo Snježana, što se može učiniti? Ne znamo točno koliki je broj žena žrtava silovanja kao ratnog zločina, svi su nekako to stavljali po strani, nisu se, kao što sam rekla, našle ni u jednoj optužnici, ni pred Haagom niti pred domaćim sudovima. Nije ženama lako o tome govoriti. Recite mi, što se može napraviti da te žene dobiju jednu pravednu satisfakciju?

Pa kao prvo, pažnja. Kad se pojave žene su plahe, s njima treba raditi, razgovarati, da se otvore, u biti bi to trebale biti tribine po selima, jer jako je puno žena po selima koje su silovane, koje ne progovaraju, a znamo da je preko 200 djece rođeno iz silovanja.

Nadamo se da će barem i ovo javljanje doprinijeti tome da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrene nešto i da pravda bude zadovoljena.